- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 1 maand geleden door MarcvE.
-
AuteurBerichten
-
23 april 2019 om 22:54 #89712
Daar ik gevaren heb ben je ervan bewust dat je afhankelijk bent van drinkwater, electra en gas. Er lopen nog steeds geen leidingen of kabeltjes achter een schip aan om je te voorzien van energie. Ik hoor al iemand zeggen dat voor electra je een aggregaat hebt? Klopt, maar ook die draait nog steeds op de bekende gasolie aan boord van schepen. Ik moet wel nageven dat op diverse binnenschepen men gebruik maakt van zonnepanelen maar dit dekt niet de gehele lading en je mag op veel ligplaatsen niet meer liggen met een draaiende aggregaat en ben je verplicht om op de walstroom aangekoppeld te zijn. Maar terug naar het begin, ik had een hekel om elke 5 tot 7 dagen met een gasfles te moeten slepen omdat die leeg was, gebeurde altijd op een tijdstip dat je andere plannen had. Electra aanbood is mooi maar je ging er spaarzaam mee om, net als het drinkwater want ook dat raakt wel eens op. Toen ik aan de wal kwam ben ik gaan nadenken waar ik mee kon besparen, lED lampen was na een HR ketel de eerste stap gevolgd door zonnepanelen. Toen een pelletkachel, de HR ketel dusdanig zelf afgesteld dat hij alleen warm water geeft als ik erom vraag en niet continu een ingebouwd boilertje opwarmt. Mijn gasverbruik liep terug van meer dan 100 M3 naar 12 M3 per maand, daarnaast de opbrengst van de zonnepanelen waardoor ik electra uitspaar, gebruik maken van een Quooker zodat ik beneden niet zolang op heet water hoef te wachten. Wat nu nog? Ik denk een boiler die voorzien is van de nieuwste snufjes op besparing, kan ik zelf plaatsen naast de HR ketel. Leidingen liggen er al, een kwestie van afkoppelen en mocht er eens een gas uitgevonden worden waar de HR ketel weer op kan werken dan is de zaak zo teruggedraaid. Dit is in het kort mijn besparing aan het milieu en wat nog meer is, het feit dat mijn kinderen en kleinkinderen straks niet als in China met een stofkapje hoeven rond te lopen.
20 oktober 2019 om 13:38 #90792Terug naar de Boiler, ofwel breder gezegd: Energie overschot in huis opslaan.
Energie opwek in huis, d.m.v. PV-panelen, Warmte-panelen, Aard- Lucht- & rest-warmte, Windside Windturbines, geven momenten als het hun past duurzame energie af. Het is goed op zoveel mogelijk van verschillende bronnen gebruik te maken om ervoor te zorgen dat de Energie productie zoveel mogelijk over de dag verdeeld wordt opgewekt. Om daarna deze Energie willekeurig te kunnen gebruiken, wordt een opslag medium gebruikt. Warmteboiler, accu, perslucht en/of waterstof.
We hebben in de toekomst, nog meer dan vroeger, een energie opslag in huis nodig.
Voor een goede ontwikkeling zou het eigenlijk goed zijn dat het Salderen snel wordt afgeschaft.
Mensen zullen dan beter met hun energie omgaan en het Distributienet verstandig te gebruiken.Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.1 oktober 2021 om 18:55 #132575Ik heb een warmtepompboiler die staat ingesteld op 52C. Deze heeft een optie om bij een binnenkomend signaal verder te verwarmen naar 65C. Nu wil ik dat er een signaal wordt gegeven wanneer er een overproductie is van mijn zonnepanelen. Bestaat hier een schakeling voor?
28 oktober 2021 om 09:29 #132945Hoi Jos,
Goeie vraag. Ik heb even wat gezocht en misschien is dit iets? Ik vond dit:
“Met een zogenaamde Current-switch kun je eenvoudig (met een extra relais!) de boiler inschakelen als de stroomsterkte in de 230 volt netstroom zijde van de PV omvormer een bepaalde waarde heeft bereikt.
Die currentswitch bouw je bijvoorbeeld in de groepenkastkast in, waar de afzonderlijke fase draad van de omvormer voorhanden is, of een aparte behuizing.”https://www.dwyer-inst.com/Product/ProcessControl/CurrentTransformers-Switches/SeriesMCS#specs
30 oktober 2021 om 11:51 #133024Beste Jos,
Wat Mia aangaf, is een goede optie, maar wel alleen het begin van het verhaal.
Er zijn honder-duizenden current-switches te krijgen, maar bijna allen hebben hetzelfde probleem.
Denk maar eens aan een dag waarop het zon-wolken-zon-wolken etc. etc. is.
In de praktijk zal je wartepomp met een beetje pech om de minuut of nog vaker omschakelen.
Lijkt me niet zo verstandig.
Er is een stroomrelais die “blauw” van kleur is ( noem geen merk = google ), waar wel een afvalvertraging in zit van max 2 minuten,
maar dit is voor fluctuerende zonnestroom toch lastig.Zelf heb ik de volgende oplossing.
Ja Mia, current-switch is zeker een goed idee, maar degene die ik gebruik is er een
die iedere minuut uitleest, en de gemiddelde opbrengst uitrekent over een uur opbrengst.
Als de gemiddelde waarde boven een bepaalde preset uitkomt, dan schakelt hij.
Op deze manier is een wolkje geen probleem, pas als het langer “donker” is, schakelt hij weer uit. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.