5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #78959
    ColmZon
    Deelnemer
      @zonnefuut

      Beste allemaal,

      De laatste maanden lees is steeds meer berichten over warmtepompen en ventilatiewarmtepompen. Deze zouden goed samenwerken met bestaande HR-ketels en lijken mooie systemen om bij een lage temperatuurverwarming (LTV) te gebruiken, zoals vloerverwarming. Nu ben ik benieuwd of er hier al mensen zijn die ervaring hebben met (ventilatie)warmtepompen in combinatie met LTV.

      Zelf denken wij serieus na om een ventilatiewarmtepomp aan te schaffen, omdat onze mechanische ventilatie inmiddels 35 jaar oud is en toch vervangen moet worden. We hebben sinds 2 jaar een nieuwe HR-ketel, dus ga ik deze niet vervangen.

      #78997
      Dirk Boom
      Deelnemer
        @dirkboomxs4all-nl

        Ik heb dat. Dwz: warmtepomp Vaillant, haalt warmte uit de mechanische ventilatie (1996) en uit de buitenlucht. Is verbonden met de bestaande Vaillant CV-ketel (deze levert aanvullend benodigde warmte plus warm water). Er zit een verdeler bij incl. thermostaat voor regeling en verdeling van de toevoer en warmte boven (radiatoren) en beneden (100% vloerverwarming dus lage temperatuur). De stroom komt van zonnepanelen.
        Aan de mechanische ventilatie is niets veranderd, behalve dat de afvoer niet meer de buitenlucht ingaat maar is aangesloten op de zijkant van de warmtepomp.
        Aan de bovenzijde van de warmtepomp zitten twee buizen: luchtaanvoer en luchtafvoer. Deze steken door het dak.
        De warmtepomp bestaat uit twee delen: één deel haalt de warmte uit de lucht. Dat is een vrij groot ding. Het tweede deel geeft de warmte door aan de CV leidingen. Dit heeft de grootte van mijn CV ketel.
        De verdeler is compact.
        Het werkt vanaf ca 1 gr buitenlucht (normaliter is de vereiste temperatuur hoger maar hij krijgt warme lucht uit het afzuigsysteem dus hij gaat lang door).
        Het aanleggen en instellen is vakwerk.
        De praktijk: werkt uitstekend, maakt wel lawaai als hij hard moet werken (= bij lage buitentemperatuur). Je hoort de ventilator enigszins en je hoort vooral de lucht door de aan- en afvoer suizen. Ook kwam er geluid door het ventilatiesysteem. Met geluidsisolatie heb ik het geluid gereduceerd. NB ik woon in een zeer stille omgeving en de CV-ruimte is inpandig.
        Verder maakt de unit die de warmte aan de CV – leidingen doorgeeft een laag geluid, en hij geeft trillingen (zoals een koelkast). Hangt hem geïoleerd aan de muur (bij mij helaas niet gedaan).
        Ik heb de muur van een naastgelegen slaapkamer extra geïsoleerd. Dat werkt maar de trillingen heb ik nog niet weg.
        Het gasgebruik is duidelijk afgenomen. Daar staat een verhoogd elektriciteitsverbruik tegenover. Dit kost mij niets extra omdat er een overcapaciteit was bij de elektriciteitsopbrengst van mijn zonnepanelen. Wie dat niet heeft, moet even nedenken hoe hij e.e.a. regelt, anders is het onvoordelig.
        Al met al: zeer tevreden over deze milieumaatregel die ook goed is voor de portemonnee maar wel op lange termijn. Wel had ik graag minder extra geluid gehad.
        Het rendement kan ik nog niet beoordelen daar de installatie pas drie maanden in werking is, maar het lijkt beter dan berekend.
        Op de foto: de middelste kachel is de gas CV. Links de warmtewisselaar voor doorgifte warmte naar CV biizen, rechts de warmtewisselaar die warmte haalt uit biitenlucht en afzuiging. Onder de grote ketel de verdeler voor boven- en benedenetage. Links onder de (verplaatste) motor van de afzuiging.

        Bijlagen:
        Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
        #78999
        Dirk Boom
        Deelnemer
          @dirkboomxs4all-nl

          PS de foto in de bijlage bij mijn vorige bericht toont de situatie vóórdat ik de aan- en afvoerbuizen bovenop de ketel en de buizen van de afzuiging van geluidsisolatie heb voorzien met simpel materiaal van de Karwei.
          De twee verbindingsbuizen tussen de warmtepompen worden ijskoud dus condenseren, deze zijn bij het installeren van druipvrije isolatie voorzien. Door deze buizen gaat een speciale vloeistof zoals bij koelkasten. Dit wordt er simpelweg m.b.v. een mobiel tankje ingebracht.
          Ik heb ook de CV buizen van warmte-isolatie voorzien volgens het principe ‘alles helpt’, maar dat is bij lage temperatuurverwarming niet zo nodig.
          Ook om de buizen van de luchtafzuiging, waar ik goed bij kon komen, heb ik isolatie aangelegd, volgens het idee ‘alles helpt dus laat ik de warmte die door de afzuiging gaat zoveel mogelijk behouden’.

          #79252
          Energieadviseur emeritus
          Deelnemer
            @jpcantineau

            De warmte voor de (ventilatie) warmtepomp komt UIT de woning en van de buitenlucht. Dat is in de zomer ( + lente herfst) geen ( lees : niet zo’n) probleem.
            Maar nu het stookseizoen. Dan wordt alle warmte uit de afgevoerde ventilatielucht gehaald. Dat lijkt leuk, maar die warmte is er wel eerst INGEBRACHT door de CV-ketel en door de aanwezige apparatuur in het gebouw. Als er warmtebehoefte is voor warm water en/of voor de woning, dan gaat de warmtepomp draaien en de bijbehorende ventilator sneller draaien om maar voldoende lucht aan te voeren om de warmtepomp te voeden. Je bent in wezen de warmte in je huis aan het herverdelen met een warmtepomp. Dat is niet energiezuinig. Als deze ventilatie warmtepomp alleen maar draait als er geen warmte gevraagd wordt door de woning en de luchtvoeding ook van buiten komt, omdat de buitenlucht temperatuur voldoende hoog is, werkt het systeem prima en zuinig.
            Maar bij lage buitentemperaturen gaat het alleen maar geld kosten.


            @Dirk
            Boom : graag zou ik de resultaten willen zien na 1 jaar gebruik. Email: info@gebouwenzorg.nl

            #79365
            Sjef Bertens
            Deelnemer
              @sjefbertens

              De ventilatiewarmte komt inderdaad uit de woning en is er eerst ingebracht, neemt natuurlijk niet weg dat deze anders nutteloos naar buiten afgevoerd zou worden.
              Verder is bekend aan dit systeem dat bij zeer lage buitentemperaturen de warmtepomp buiten werking wordt gesteld.
              Toch is in de overige tijd het systeem zeker wel effectief ook al gebruik je iets meer elektriciteit.
              De effectiviteitsfactor in voor- en najaar ligt rond de 4 , wat wil zeggen dat er 4 x zoveel energie wordt uitgehaald dan er ingestopt wordt
              Als het systeem werkt met opgepompt water uit de grond dan kan het continu efficiënt werken, ook bij zeer koude omstandigheden. ( watertemperatuur opgepompt water tussen 12 en 18 graden )

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.