• Dit onderwerp is leeg.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #32208
    EdjeV
    Deelnemer
      @edjev

      Leuk: Doe het zelf

      Als je een beetje handige hobbyist bent is dit inderdaad goed te doen.
      Voordat je begint met energie opwekken eerst besparen natuurlijk.
      Oude vriezer en koelkast weg. (Dat verdient zich zelfs terug)
      Spaarlampen en led erin. Scheelt hier in totaal 20% verbruik.
      Dan surfen en surfen tot je de goede zonnepanelen en omvormer hebt gevonden.
      (SMA 5000 en 20×270 yingli)
      Hierna is het beginnen bij de basis. Eerst een aparte groep aanleggen.
      Het maximaal vermogen is afhankelijk van de hoofdzekering dus eerst goed informeren.
      Hier moest eerst een nieuwe groepenkast aangelegd worden. Dat mag officieel zelf gedaan worden. Doe dit echter alleen als je weet waar je mee bezig bent!
      Dan met veel geknoei een dikke kabel door de spouw naar de zolder.
      2 dagen over gedaan want veel nadenkend staan kijken..
      Zo, dat is de eerste fase.
      Nadat dit gedaan was via internet een doehetzelf pakket besteld.
      Als je uit voorbereiding naar youtube filmpjes kijkt en 1 man een zonnepaneel de ladder op ziet tillen dan moet ik je teleurstellen. Dat gaat niet zo simpel.
      OK, ze zijn niet echt zwaar (18kg) maar wel onhandig groot.
      Gelukkig een verhuurboer op de hoek en met een verhuislift is het dan zo gepiept.
      Eerst de profielen het dak op. (Bitumen, dus alles vastgeschroefd). Een paar uur zoet mee. Volgende dag de 20 panelen het dak op. Halve dag werk. ‘s middags de stekkers erin en klaar.
      Ik heb alles alleen gedaan maar een volgende keer zou ik toch minstens met 2 man klussen. Alles glijdt maar naar beneden op zo’n schuin dak 🙁

      Wel tevreden elke keer als ik naar het dak kijk…(en de meter)

      #32209
      EdjeV
      Deelnemer
        @edjev

        Dus voor je begint:
        -Totale vermogen wat je wilt leveren.
        -Maximale ampere groepenkast en kabels.
        -Bevestiging op het dak
        -De draagkracht van je dak.

        #40658
        Solar Frans
        Deelnemer
          @frans-suilen

          Ik had het installeren in eerste instantie ook zelf willen doen.
          Bij nader inzien toch maar laten installeren.
          Reden:
          1e.: Ik had niet de benodigde middelen (valbeveiliging) om veilig op het dak te kunnen werken.
          2e.: Laat je een paneel vallen dan is het € voordeel van het zelf installeren snel weg.
          3e.: Verzekeringen willen niet uitbetalen bij (storm of andere)schade na zelf installeren.
          4e.: Je moet toch minimaal met 2 personen zijn die niet bang zijn op het dak.
          5e.: Mijn vrouw vond het maar niks dat ik het zelf wilde installeren.

          Dus reden genoeg om hier goed over na te denken.

          Uiteindelijk laten plaatsen door New Energie Systems en ben uiterst tevreden.
          Zij hadden met drie man iets meer dan een halve dag nodig inclusief de aanpassing aan de meterkast.

          #46497
          Johan Gols
          Deelnemer
            @johang

            Het is inderdaad vrij eenvoudig zelf te doen.
            Ik heb eerst gekeken wat mogelijk was en daarna mijn plan gemaakt.
            Mijn uitgangspunt was het gebruiken van bestaande groepen. Hierdoor ben ik eerst uitgegaan van drie groepen die toevallig dicht bij elkaar zitten.
            Per groep heb ik 2 x 240 Wp geplaatst met bij ieder paneel een micro-inverter.
            Ik heb gekozen voor micro-inverters om flexibel te zijn en de hoogste opbrengst te houden. Als ik in de toekomst misschien overstap naar een aparte groep is het omschakelen eenvoudig
            Ik heb 4 maanden van het jaar last van de schaduw van een boom door het toepassen van microinverters wordt het effect hiervan minder.
            Ik heb de panelen niet stijf tegen elkaar geplaatst maar heb rondom een spleet van 10 cm om tempproblemen te voorkomen. Ik heb nl. al van diverse eigenaren van professioneel geplaatste systemen gehoord dat het rendement zomers erg terugloopt doordat de temperatuur van de panelen hoog oploopt.

            #46620
            J. Nijbroek
            Deelnemer
              @jthm

              November 2012 ben ik begonnen met het aanvragen van offertes voor zonnepanelen. Ik had mij eerst via internet verdiept in de verschillen in panelen en mogelijke schakelingen. Wellicht bekent of niet, panelen kunnen in serie geschakeld worden of parallel. In het eerste geval heb je 1 omvormer die normaal gesproken binnen hangt. Het paneel met de minste opbrengst bepaald de opbrengst van de andere panelen. B.v. 1 paneel heeft minder licht door een wolk en brengt 50W op, dan kunnen de andere panelen wel vol in de zon liggen maar zullen per stuk effectief niet meer dan 50W opbrengen.
              Het viel mij op dat alle leveranciers serie geschakelde panelen aanboden, terwijl ik ook om parallel gevraagd had. Bij navraag weigerden velen zelfs parallel aan te bieden.
              Ik heb gedurende een aantal maanden bijgehouden of en zo ja, ik schaduw werking op het dak deel heb waar de panelen zouden moeten komen. Dit was terdege het geval en daarom wilde ik parallel schakeling.
              Uiteindelijk heb ik J&M Solar via internet gevonden. Hier kreeg ik goede ondersteuning en uitleg t.a.v. mogelijkheden ook met parallelschakeling. Ik heb onze 8 panelen hier dan ook gekocht. De panelen zijn per stuk parallel geschakeld doormiddel van Enecsys omvormers. Er zijn ook andere merken, maar hiervan is de bekabeling zo ontzettend duur dat dit in mijn optiek niet uit kan. De omvormers zitten direct onder de panelen, dus geen problemen met warmte of gebrom binnen.
              Om te gaan plaatsen, waarop te letten?
              1. koop een eenvoudig bevestigingssysteem. De investering moet immers zo snel mogelijk terugverdiend worden en dat doe je niet op schoonheid.
              2. Let op doorzakking van het dak. Er is vrijwel geen dak vlak, dus bestel hoogte instelbare bevestigingshaken. Iets duurder maar neemt veel mogelijke installatie problemen weg.
              3. Meet dakpannen op om de steek tussen de panlatten te weet te komen. Hierop wordt immers gemonteerd.
              4. Controleer de kwaliteit van de panlatten. Zitten deze goed vast, zijn ze niet rot, afmetingen h * d, zodat je weet welke haken er nodig zijn.
              5. Teken goed uit waar en met welke afstanden je de panelen wilt monteren. Dan kun je vooraf de montagerail lengtes bepalen. Lees de Montage instructie van de fabrikant na.
              6. Laat de leverancier het aantal benodigde bevestigingsbeugels berekenen en neem de positie hiervan mee in het schema van punt 5.
              7. Zorg ervoor dat je weet hoe je naar de meterkast komt met de bedrading. Dit bepaald de verbindingskabellengte die je nodig hebt. { Bij mij loopt een PVC buis van de zolder naar de meterkast waarin de schakeldraad voor de CV loopt. Hier heb ik extra draden bij in kunnen trekken. }
              8. De panelen wegen ongeveer 10Kg. Dat lijkt niet veel, maar gezien de afmetingen zijn ze slecht te hanteren. Dus je moet met 2 man zijn.
              9. Bedenk hoe je de panelen op het dak wilt krijgen.
              10. Zorg voor iemand die kundig is om de aansluiting in de meterkast te kunnen verrichten.
              Ik ben niet tegen problemen aangelopen, omdat ik de tijd genomen heb om te bepalen wat ik wilde en hoe ik dat wilde gaan doen. Dit ondanks dat het voor mij de eerste keer was. Zoals bij zoveel, als de voorbereiding goed is, valt het werk uiteindelijk wel mee.

              #83456
              Jeroen Terpstra
                @terps011

                Het begint natuurlijk met wat voor merk zonnepanelen en wat voor merk omvormer ga ik kopen. Ik heb gekozen voor 14 x full black 300 wp panelen en een omvormer van Solaredge en de bijbehorende optimizers. Het voordeel van optimizers is,als je zit met schaduw en verschillende dakvlakken je een groter rendement haalt.
                Ook is het veiliger werken, als je de omvormer uitzet, geeft hij een signaal naar elke optimizer dat hij moet stoppen met produceren. Uiteindelijk blijft er 14 x 1 volt spanning over en dan kun je er veilig aan werken.

                Ik heb 8 panelen op het dak van de garage gelegd en 6 op het dak van het tuinhuis, ik heb dan ook 2 strings gemaakt, het dak van het tuinhuis komt eerder in de zon als het dak van de garage. De panelen van de garage komen van links naar rechts in de zon, dus het laatste paneel wordt door de optimizer pas in geschakeld als hij voldoende stroom produceert.

                En dan bij welke leverancier ga ik dit kopen , want het aanleggen ga ik zelf doen. Als je goed zoekt zie je dat behoorlijk wat in de aanschaf kan besparen, de ene leverancier is bijna 100 euro duurder per paneel dan de andere. Ik heb gekozen voor Winkelman in Hengelo, goede service en denken mee met bepaalde zaken.

                Dan de bekabeling aanleggen is ook een hele klus, eerst een 3×4 kwadraat kabel gelegd vanaf de meterkast naar de garage waar de omvormer is geplaatst, het is hier zomers lekker koel en dat is voor de levensduur van de omvormer goed. Ik heb een 20 ampere installatie automaat bij geplaatst want 16 is net te krap.
                Voor de DC bekabeling heb ik voor 6mm2 gekozen, deze heb ik in een buis door de grond gelegd, want het tuinhuis staat 10 meter van de garage af.

                Het leggen van de rails en de panelen heb ik samen met mijn vader gedaan, want alleen is dit haast niet te doen. Nadat alles op het dak was aangesloten kon de omvormer worden opgestart, eerst worden de optimizers gepaird met de omvormer en als alles is gelukt kan de stroom productie beginnen. Voor dat je de opzimers plaatst kun je de bijgeleverde QR stickers op een dakplan plakken. Wel de goede volgorde aan houden met installeren.
                Winkelman heeft deze keurig in de site verwerkt zodat je precies kan zien hoeveel elk paneel produceert maar ook als er wat mis zou zijn met bv een paneel of string dit ook weer terug is te vinden. Zo heb je dan grafisch het dak plan keurig in je site staan.

                De installatie draait nu vanaf 10 maart en ik heb al zo’n 650 Kwh opgewekt, ik denk dat ik zo’n 800 Kwh te veel produceer maar binnenkort komt er een elektrische open haard die weer wordt betaald door de terug geleverde BTW, en dat is bijna 1000 euro.

                Ik heb een boel geld bespaard door het zelf te doen, mijn vader en ik zijn beide elektricien. Elektriciteit is gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent. Als je een string zou onderbreken die in vol bedrijf is, trek je een grote vlamboog met alle gevolgen van dien, er staat in bedrijf bijna 350 volt DC en ik heb al een paar keer gezien dat de omvormer op 4200 watt piek staat te draaien.

                Dus wees gewaarschuwd als je het zelf gaat aanleggen.

                #83882
                Jan
                Deelnemer
                  @controller

                  Volgens de uitschakelcurve schakelt een 16 ampère B installatieautomaat niet uit bij 4200 watt.
                  Pas bij 5300 watt schakelt hij binnen een uur uit.
                  Ik heb mijn (TH nivo) installateur gevraagd of het voor mij zinvol was om optimizers te plaatsen.
                  Nee, ik krijg de aanschafprijs nauwelijks terugverdiend.
                  Dat speelt vooral, wanneer je (veel) meer opwekt, dan verbruikt.

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.