Prutswerk op Nederlandse daken

‘Prutswerk en puinhoop van cowboys’ roept het samenwerkingsverband van installateurs Heel Holland Zont. Eikelboom beweert stellig dat ruwweg de helft van de installaties die geplaatst worden op Nederlandse daken de beloofde opbrengst niet halen. Zo worden zonnepanelen onveilig of slecht bevestigd en aangesloten. Ook worden er slechte kwaliteit zonnepanelen geleverd. Soms zelfs met beschadigingen.

Incident of structureel?

Bewijzen worden (nog) niet geleverd door de auteur van het stuk al komt Eikelboom wel met een voorbeeld van familie Jansen uit Zaanstad. Of dit een incident is of een veelvoorkomend tafereel wordt niet duidelijk uit het stuk. Wel

installateurs-veilige-installatie-zonnepanelen

kan het stuk als een waarschuwing werken voor mensen die zonnepanelen laten plaatsen op hun dak of voor mensen die zelf problemen ervaren met hun zonnepaneleninstallatie.

Wat ziet de netbeheerder hiervan?

Als netbeheerder is het lastig om de genoemde problemen te staven. Iemand met zonnepanelen zal zijn beklag eerder bij de installateur doen dan bij de netbeheerder. Toch ontvangt Enexis ook weleens een klacht of opmerking van iemand die problemen ondervindt. Vaak is de jaarafrekening van de energieleverancier een trigger hiervoor. Zo is er weinig of geen teruglevering te zien. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Zonnepanelengroep niet ingeschakeld

Natuurlijk kan de energieleverancier gewoon een foute jaarnota gemaakt hebben, maar soms ligt de oorzaak toch in de techniek van de installatie. Zo komt het relatief vaak voor dat de omvormer geruime tijd uitstaat. Na werkzaamheden binnenshuis of een tijdelijke storing wordt vergeten de zonnepanelengroep weer in te schakelen. Het is dus goed om af en toe de omvormer te controleren. Ook kan het voorkomen dat de omvormer een te hoge spanning krijgt vanuit het elektriciteitsnet en daardoor (soms) uitvalt.

Spanningspieken

De netbeheerder mag maximaal 253 Volt leveren. Dit is een wettelijke grens. Omvormers staan vaak lager afgesteld (248 Volt). Als de spanning uit het net hoger is valt de omvormer om veiligheidsreden uit. Na een korte onderbreking schakelt deze dan weer automatisch in. Dit noemen we een spanningspiek en kan veroorzaakt worden door veel geplaatste zonnepanelen in hetzelfde gebied of een installatie die niet volgens de richtlijnen is geïnstalleerd. Deze onderbreking zorgt ervoor dat het rendement van de installatie flink naar beneden gaat.

Goedkoop is duurkoop

Een installatiebedrijf zal zich altijd moeten houden aan de installatienormen. Hierin worden duidelijke eisen gesteld aan de technische installatie van zonnepanelen. De meeste installateurs houden zich hieraan, maar commerciële cowboys, zoals Eikelboom ze noemt, doen dit vaak niet. In de offerte wordt niet gerept over een verzwaring van de aansluiting, waardoor deze cowboy-offerte goedkoper lijkt dan die van een vaardige installateur die deze verzwaring wel meeneemt. Zo wordt scheefvoeding niet voorkomen en de aansluiting overbelast. Een mogelijke spanningspiek is dan geboren.

Wat kunt u doen?

Vraag altijd een offerte aan bij meerdere installateurs. Bij twijfel kunt u altijd een beroep doen op uw netbeheerder. Deze kan u vertellen of uw aansluiting een aanpassing nodig heeft en of de installateur in de offerte rekening heeft gehouden met de installatienormen. Ook bij de aanschaf van zonnepanelen betekent: Te mooi om waar te zijn is te mooi om waar te zijn.

Bron: Netbeheer Nederland, Heel Holland Zont

Zoek een installateur: 

Alle installatiebedrijven op een rij

Wat is uw rendement? 

Discussieer mee!

3 reacties op “Zonnepanelen op Nederlandse daken slecht geïnstalleerd”

  1. kamp

    Ik vind dit een warrig en niet goed onderbouwd verhaal. Bij – Wat kunt U doen?- mis ik controle door een instantie of een keurmerk, die een indicatie geeft dat volgens de normen wordt gewerkt.

  2. Murgen Templar

    Helaas zijn niet alle monteurs en installateurs vakmensen. En als het dan ook nog zo goedkoop mogelijk moet … Wij hebben onze panelen via een energie leverancier afgenomen en er is een na-controle geweest door een onafhankelijke expert. Kostte iets meer maar wel een degelijke installatie en 10 jaar garantie. Die krijg je ook via een installateur maar die kan failliet gaan. Ik maak mij zorgen over de kwaliteit van cv- en electra-installateurs, ik heb iets teveel beunen en prutswerk gezien.

  3. Pacito

    Zo’n uitspraak doen op basis van één (1) voorbeeld is stemmingmakerij. Deze man verdient geen publicatie op een dergelijke wankele basis. Kom maar met een voldoende grote steekproef. Bij mij zijn ze prima geïnstalleerd, dat brengt voorlopig het totaal op maximaal 50%.

Geef een reactie