De Vereniging Eigen Huis waarschuwt
De prijzen van warmte zijn gekoppeld aan de gasprijs. De overheid wilde hiermee zorgen dat alternatieve warmtebronnen waarvan de aanleg kostbaar is voor consumenten nooit duurder zou worden dan verwarmen met gas. Volgens Robert Crabbendam manager van HVC en een van de grondleggers van het warmtenet geeft aan dat de gasprijs hoger zal blijven dan de afgelopen jaren het geval was. Doordat onze kosten stijgen door de hoge energie tarieven zullen daarmee ook de warmteprijzen stijgen. Dit komt door de Warmtewet uit 2014, die heeft bepaald dat prijzen voor warmte en gas aan elkaar gekoppeld zijn. Vroeg of laat zal de gasprijs wel weer stabiliseren. Volgens Vereniging Eigen Huis moeten gas loze woningen er rekening mee houden dat hun warmtetarieven volgend jaar tot wel honderden euro’s hoger kunnen liggen.
Stadswarmte
Bijna 500.000 woningen waren in 2020 aangesloten op een warmtenet. Waarbij warm water via buizen wordt getransporteerd. Deze warmte komt uit verschillende bronnen zoals: biomassacentrales, restwarmte van datacenters en fabrieken, aardwarmte of uit opgevangen warmte van de zon of het water. Warmtenetten worden ook wel stadswarmte genoemd.
Switch niet mogelijk
Voor de huishoudens dat stadswarmte gebruiken is het vrijwel niet mogelijk om van leverancier te verwisselen. Op een warmtenet is er maar één leverancier. Een monopolie dus, waarmee de warmteleverancier in theorie kan vragen wat hij wil. Zij zijn gebonden en soms wel met een hele wijk aan een leverancier en diens warmtebron. Veel van deze woningen zijn van de sociale huursector. Deze bewoners hebben het niet altijd breed. De energiekosten beslaan een groot deel van de vaste lasten. De leveranciers wachten allemaal op het maximale tarief dat ze mogen berekenen. Dit wordt aan het einde van ieder jaar bekend gemaakt door de Autoriteit Consument en Markt. Aan de hand daarvan besluiten leveranciers hun eigen tarieven.
Bron: Vereniging Eigen Huis
Arnold
Beste Bart,
Alle energieprijzen zijn aan elkaar gekoppeld. Als de olieprijs stijgt, dan stijgt de gasprijs. En daarmee ook de prijs voor elektriciteit en warmte. Een aardwarmtepomp verbruikt veel elektriciteit, dus ook die energieprijs stijgt. Dat zien we ook al in de tarieven die energieleveranciers in rekening brengen. Op dit moment zo’n 40 á 50 cent per kWh, waar dit halverwege 2021 nog 20 á 25 cent was.
Mocht je per saldo het hele elektriciteitsverbruik dekken met je eigen zonnepanelen, dan voel je waarschijnlijk niet zoveel van de prijsstijging.
Groetjes, Arnold
Bart
Beste Cagla, geldt dit ook voor eigenaren met een aardwarmtepomp ?