Primeur voor Wagenborgen
Inmiddels zijn er 33 woningen aangesloten op het lokale waterstofnet. Deze woningen krijgen groene waterstof via het Waterstof Ontvangst Station (WOS) bij Eelshuis Energie in Siddeburen. De groene waterstof wordt nu nog via speciale vrachtwagens aangeleverd, maar komt straks van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie. Een hybride warmtepomp in combinatie met een waterstofketel verwarmt elke woning en voorziet deze van warm water. De woningen zijn uiteraard volledig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen.
Eerder lanceerde netbeheerder Liander al een waterstofwijk in Lochem en ook netbeheerder Enexis gebruikt het oude gasnet voor het transporteren van waterstof. De waterstofwijk in het Groningse Wagenborgen is het eerste dorp, waarbij de innovatieve techniek met hybride warmtepompen is toegepast.
Tarieven gelijk aan aardgas
Voor de woningen in de waterstofwijk zijn de tarieven waterstofverbruik gelijk aan het tarief van aardgas. De verwachting is dat de energiekosten omlaag gaan, omdat de woningen voorafgaand extra geïsoleerd zijn, voorzien zijn van zonnepanelen en gebruik maken van een hybride warmtepomp. Bij een hogere warmtevraag springt de waterstofketel bij. De jaren 70 woningen zijn speciaal geselecteerd voor het waterstofproject, omdat deze de gemiddelde woning in Nederland goed vertegenwoordigen.
Toezicht op veiligheid waterstof
Beide waterstofprojecten leveren de nodige ervaring op voor netbeheerders en energieleveranciers. Meer onderzoek is nodig, omdat de verwachting is dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de toekomstige energievoorziening. Door ervaring op te doen wordt er meer duidelijk over de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van het verwarmen van huizen met waterstof. Het ACM geeft toestemming voor de projecten zolang bedrijven zich houden aan de regels voor consumentenbescherming en de veiligheid gewaarborgd blijft. In het toezichtrapport concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat de distributie van waterstof even veilig is als dat van aardgas. Het SodM blijft in de verschillende fases van het waterstofproject toezicht houden op de veiligheid.
Van gasnet naar waterstofnet
In Nederland ligt een fantastisch netwerk van gasleidingen dat na de energietransitie nutteloos dreigt te worden. Om het gasnet nieuw leven in te blazen en kapitaalvernietiging te voorkomen, zoeken netbeheerders naar een manier van hergebruik. Jarenlang onderzoek wijst uit dat het huidige gasnet, met wat kleine aanpassingen prima geschikt is als waterstofnet. “Het proefproject in Wagenborgen leert ons hoe we waterstof veilig kunnen transporteren door de bestaande gasleidingen” vertelt Bram Gerrist van Enexis. “En als het hier lukt, lukt het overal”. Niet elke woning in Nederland is geschikt voor volledige elektrificatie of aansluiting op een warmtenet. Voor deze groep woningen is verwarmen op waterstof de ideale oplossing.
Bron: Enexis Groep, Groninger Huis, Waterstofwijk Wagenborgen
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.