Warmtepomp ontwikkeld door Cooll uit Twente
Cooll, een technologiebedrijf uit Hengelo, heeft de warmtepomp op waterstof ontwikkeld. De pomp verwarmt een demonstratiewoning in Groningen met 100% waterstof via een innovatieve adsorptietechnologie. Deze technologie werd eerder succesvol ingezet bij ruimtevaartprojecten en is nu aangepast voor gebruik in woningen.
Efficiëntere en CO2-neutrale verwarming
De warmtepomp vermindert het brandstofverbruik met 30 tot 40% vergeleken met een traditionele HR-ketel. Tijdens de transitieperiode kan de pomp op aardgas draaien, wat al direct CO2-uitstoot reduceert. Wanneer volledig overgeschakeld wordt op groene waterstof of biogas, ontstaat een CO2-neutrale verwarmingsoplossing.
Testresultaten tonen succes aan
Cooll breidde haar testfaciliteiten in Hengelo uit en installeerde de waterstofwarmtepomp bij het HEAT House van Entrance in Groningen. De warmtepomp functioneert daar succesvol onder uiteenlopende weersomstandigheden. Inmiddels heeft het systeem een maand lang probleemloos op waterstof gedraaid en presteert het vergelijkbaar met de aardgasvariant.
Samenwerking voor duurzame innovatie
De ontwikkeling van de warmtepomp is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Cooll, GasTerra, Entrance en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook de Universiteit Twente en het European Space Agency (ESA) leverden belangrijke bijdragen.
Veelbelovend warmtepomp alternatief voor traditionele verwarmingssystemen
De H2-ready warmtepomp biedt perspectief als oplossing voor woningen die moeilijk te verduurzamen zijn. Dankzij het gebruik van hoge temperatuur-radiatoren werkt de pomp efficiënt zonder aanpassingen aan de woning. Bovendien is het systeem stil, eenvoudig te installeren en vermindert het gasverbruik en CO2-uitstoot zonder extra elektriciteitsverbruik.
Toekomstige marktintroductie
Cooll zet in op massaproductie van de adsorptiewarmtepomp vanaf 2025. Hiermee wil het bedrijf deze innovatieve technologie beschikbaar maken in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Deze ontwikkeling bevestigt dat Nederland een belangrijke rol speelt bij de transitie naar duurzame verwarmingsoplossingen.
Bron: Cooll
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.