Gebruik van 45 jaar oude boorkern

De resultaten werden gepubliceerd in Nature Communications. Caitlyn Witkowski, de eerste auteur van het artikel, benadrukt dat de gevonden temperatuurstijging veel hoger is dan de 2,3 tot 4,5 graden waarmee het IPCC, het klimaatpanel van de VN rekent. De onderzoekers analyseerden een boorkern die 45 jaar geleden uit de bodem van de Stille Oceaan werd gehaald. Professor Jaap Sinninghe Damsté, wetenschapper aan het NIOZ en hoogleraar organische geochemie aan de Universiteit Utrecht, legt uit dat deze kern bijzonder is omdat de oceaanbodem daar al miljoenen jaren zuurstofloos is, waardoor organische stoffen beter bewaard blijven.

Unieke tijdreeks onderzoek

Witkowski legt uit dat nog nooit eerder het CO2-verloop op één locatie van de afgelopen 15 miljoen jaar is onderzocht. De bovenste duizend meter van de boorkern beslaat deze periode. Met behulp van de TEX86-methode, ontwikkeld aan het NIOZ, konden ze de temperatuur afleiden uit specifieke stoffen in de membranen van archaea.

Co2 afgeleid uit bladgroen en cholesterol

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om het historische CO2-gehalte af te leiden uit de chemische samenstelling van bladgroen (chlorofyl) en cholesterol in algen. Dit is het eerste onderzoek dat cholesterol gebruikt om CO2 te kwantificeren en chlorofyl om deze tijdsperiode te onderzoeken. Algen nemen CO2 op via fotosynthese, waarbij ze een voorkeur hebben voor de lichtere 12-C koolstofisotoop. Bij lagere CO2-concentraties gebruiken ze meer van de zwaardere 13-C, wat de onderzoekers kunnen meten.

Dalende CO2-concentraties

Uit deze nieuwe methode blijkt dat de CO2-concentratie van ongeveer 650 deeltjes per miljoen, 15 miljoen jaar geleden, is gedaald naar 280 vlak voor de industriële revolutie. Wanneer de onderzoekers de afgeleide temperatuur en CO2-gehaltes van de afgelopen 15 miljoen jaar vergelijken, ontdekken ze een sterke relatie. 15 miljoen jaar geleden was de gemiddelde temperatuur ruim 18 graden, 4 graden warmer dan nu. Dit komt overeen met het meest extreme scenario van het IPCC voor 2100. Volgens Damsté toont dit onderzoek dat de CO2-concentratie waarschijnlijk een sterkere invloed op de temperatuur heeft dan we nu denken.

Waarschuwing voor de toekomst?

Damsté benadrukt dat dit onderzoek ons een vooruitblik geeft op de mogelijke toekomst als we onvoldoende maatregelen nemen om de CO2-uitstoot te verminderen en weinig technologische innovaties toepassen. De duidelijke waarschuwing uit dit onderzoek is dat CO2 een grotere invloed op de temperatuur heeft dan we momenteel aannemen.

Meer over Klimaatverwarming

  • Jouw feedback
  • 0   1

Geef een reactie