Accu's voor opslag van zelf opgewekte energie

Tesla kondigde enige tijd geleden aan dat zij een accu hebben ontwikkeld voor opslag van zelf opgewekte energie. De Tesla Powerwall heeft een capaciteit van 7 of 10 Kilowatt. Ook autofabrikanten BMW en Mercedes hebben een dergelijke thuisaccu aangekondigd. Naast deze thuisaccu’s zijn ook andere instanties bezig met opslag van energie in wijken. De Smartstorage batterij van Enexis in Etten-Leur is hiervan het meest bekende voorbeeld. De verwachting is dat opslag van energie de komende jaren normaal wordt in ons straatbeeld.

Tesla Powerwall thuisbatterij zwart

Energie opwekken met ramen

Het bedrijf PowerWindow ontwikkelde begin dit jaar een speciale raamcoating. Deze dunne luminiscente coating wordt op een raam aangebracht. De laag absorbeert zowel direct als indirect licht en wordt geconcentreerd afgevoerd naar de zonnecellen aan de zijkanten van het raam. De rest werkt net zoals bij gewone zonnecellen. Door de coating zijn de ramen bovendien extra geïsoleerd waardoor ook minder warmte verloren gaat. Deze ontwikkeling is veelbelovend te noemen, omdat hij toegepast kan worden op bestaande bouw, maar bijvoorbeeld ook op geluidsschermen aan de snelweg.

energie opwekken

Opwek van energie met asfalt

Vorig jaar werd het eerste fietspad met zonnepanelen in Nederland geopend: De Solaroad. Na enkele kinderziektes door winterse omstandigheden werkt de Solaroad boven verwachting goed. Het fietspad heeft sinds november 2014 al ruim 3000 kWh opgewekt. De werking van de Solaroad is eenvoudig. Het zonlicht valt op het wegdek en wordt door de zonnecellen in het wegdek omgezet in elektriciteit. De panelen zijn verstevigd met beton en gehard glas met een lichtdoorlatende toplaag. Ook de Verenigde Staten is geïnteresseerd in deze innovatie. De bedoeling is om volledige snelwegen aan te leggen die hun eigen energie opwekken.

SolaRoad

Zonnepanelen op gevels van gebouwen

ZigZagSolar is een concept waarbij optimaal gebruikt wordt gemaakt van gevels van gebouwen. Op deze manier wordt er niet alleen maar gebruik gemaakt van het dakoppervlakte, maar juist  van het hele gebouw. De gevel heeft een zigzaggende vorm waardoor er zonnepanelen op geplaatst kunnen worden (zie foto). Dit concept kan worden toegepast op elk denkbaar esthetische gevelafwerking. De vraag is of dit concept misschien al is ingehaald door de SolarWindow of juist heel goed samen kan met deze innovatie.

ZigZagGevel

Dunne film zonnepanelen

Thin film solar panelen worden gezien als de tweede generatie zonnepanelen. De ontwikkeling van deze panelen gaat hard en kent veel voordelen. Zo zorgt de ultradunne vorm er voor dat ze toegepast kunnen worden op elk gebogen oppervlak en zijn de panelen gemakkelijk aan te brengen. Ook het transport wordt gemakkelijker, omdat de panelen opgerold kunnen worden. Daarbij genereren de panelen meer opbrengst en is het uiterlijk aantrekkelijker.

Dunnefilm panelen

Geef een reactie