Uitspraak gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
In september werd bekend dat gemeenten zonnepanelen mogen meerekenen in hun vaststelling van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt berekend op basis van de ligging, grootte en type van de woning, maar nu dus ook op aanwezigheid van zonnepanelen. De zonnepanelen voegen, volgens de rechtbank, namelijk waarde toe aan de woning.
Consequenties huurwoningen
De uitspraak leidde gelijk meteen tot Kamervragen, omdat de uitspraak zou kunnen leiden tot een drempel voor woningeigenaren om over te stappen op zonnepanelen. Ook voor huurwoningen heeft dit consequenties, aangezien de hogere WOZ-waarde leidt tot een hogere huurprijs voor de huurder. Huurwoningen worden nu massaal voorzien van zonnepanelen, omdat deze woningen voor 2021 minimaal het Energielabel B moeten hebben.
Motie van PVV en SP
Met de motie hoopten Alexander Kops (PVV) en Sandra Beckerman (SP), dat energiebesparende maatregelen niet zouden leiden tot hogere kosten. Een hogere WOZ-waarde leidt namelijk tot hogere belastingen en heffingen. Dit zou haaks staan op het beoogde klimaatbeleid. De motie werd alleen ondersteunt door SP, PvdD, DENK, PVV en FvD en kreeg dus geen meerderheid in de Tweede Kamer.
Update 19 november 2018: Motie aangenomen: Zonnepanelen vallen straks buiten de belasting
Bron: Rijksoverheid
van Harmelen
Hoe gaat dat straks bij een b.v. met een warmte warmtepomp of een kleine windmolen. Lijkt mij zinvol om mee te doen met zonnepanelen projecten in weilanden. Niks op of om het huis. Proberen slimmer te zijn dan de politiek. Wel apart volk dat van ons geld mee eet en niet slecht betaald worden.
Jan Pot
Wat als je als huurder zelf zonnepanelen op je dak legt met een eigendomsvoorbehoud tegenover de verhuurder??
De verhuurder mag dat niet meewegen in de huursom en het kan ook geen deel uitmaken van de waarde van de gehuurde woning.
Ik ben benieuwd hoe dat kan uitpakken.
Jan Pot
Hoe zou het uitwerken als iemand zonnepanelen heeft op zijn dak terwijl het eigendom van een derde is??
Dan kan volgens mij de zonnepanelen niet deel uitmaken van de waar de van de woning.
Iemand die dat weet???
Jan
Naar mijn mening geeft de wet aan dat iets “spijkervast” moet zijn om het als vastgoed te classificeren.
Iets wat geschroefd is, kan dus niet “spijkervast” zijn en mag dus niet meegeteld worden.
Maar ja, het kan zijn dat de overheid daarvan niet op de hoogte is. 🙁
Helaas is voor de gemiddelde Nederlander niet meer mogelijk om je gelijk bij de rechtbank te halen.
De kosten zijn dusdanig verhoogd, dat dat niet meer haalbaar is.
Daar maken malafide bedrijven, verzekeringsmaatschappijen en nu ook de overheid dankbaar gebruik van.
ColmZon
Zonnepanelen zorgen niet voor een waardevermeerdering van je woning. Je huis verkoopt wellicht wat sneller, maar wordt echt niet meer waard. Is net al een mooie tuin. En wat Raoul ook aangeeft: de panelen leveren minder op naarmate ze ouder worden. Dat nemen de gemeenten vast niet mee in hun waardebepaling.
Jan
zo gouw als de mensen een voordeeltje hebben gevonden en meedenken aan het milieu worden ze door graaiend den haag afgestraft .
Je wordt eigelijk doodziek van dit land mee deze maffia praktijken
Raoul Brorens
Aangzien zonnepanelen elk jaar minder opleveren, door slijtage, daalt dan ook de woz waarde elk jaar?
Fred
Tja, lang leve onze parlementaire democratie! Met het systeem mogelijk niets mis, echter de mensen die er invulling aan geven zijn wat mij betreft een stel ordinaire dieven. En dan ook nog zeggen dat de criminele onderwereld probeert te infiltreren in de politieke bovenwereld??
Wat zou toch de oorzaak zijn van het gebrek aan vertrouwen in onze politiek? Gelukkig zijn er mensen die dit zooitje leugenachtig zakkenvullers nog met liefde steunen, zo lees ik. Droom lekker verder, zou ik zeggen.
En ook was nog iemand blijk met de teruggave van de BTW. Nou, op deze wijze halen ze het weer terug. En dat was te verwachten. We weten nu ok op welke wijze. Jaja. Eerlijker en socialer en ik een beetje meer dan de rest. Lang leve onze parlementaire democratie met zijn netwerkcorruptie als toegift. Elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaar de baantjes toeschuiven. Een derde hoera voor onze parlementaire democratie.
D.M.V. (Dikke Middel Vinger) wat mij betreft.
Rimmert van Kalsbeek
Ach een heleboel mensen hebben zonnepanelen, dus de regering denkt mooi!! KASSA.
Makkelijk verdienen dus.
tops
Wat word er gerekend als de zonnepanelen op een schuur liggen,en niet op het huis.zijn de WOZ waarden
dan gelijk als op een huis?
Cees Bruggink
Helemaal mee eens het gaat hier over roerende zaken, wat ook bevestigd word door de verzekering. Het help ook nie mee om te verduurzamen. Maar ja kijk eens naar de partijen die aan het regeren zijn. Fijn de volgende keer weer op stemmen.
Van Troost en Van Vliet
Als ze los op het dak staan waaien ze weg. Ze vallen ook onder de opstalverzekering en niet onder de inboedelverzekering. De eventueel wat hogere belasting valt voor kopers toch echt in het niet vergeleken met de opbrengst. Belasting betalen is niet “leuk” maar zonder kan de samenleving niet functioneren.
Pacito
Dat is een uiterst merkwaardige uitspraak. De WOZ is een belasting op onroerend goed. Mijn zonnepanelen staan los op het dak en zijn daarmee roerend goed. Ze zijn niet duurzaam met de grond verenigd.