Zonnepanelen vaker oorzaak van brand
De laatste jaren lijkt er een toename te zijn van woningbranden, waarbij zonnepanelen mogelijk de oorzaak zijn. Op 1 juni in Lemelerveld, op 4 juni in Apeldoorn, op 16 juni in Hulst en op 20 juni in Stein waren zonnepanelen mogelijk de oorzaak van de woningbrand. De brandweer constateerde in alle gevallen een kortsluiting bij de zonnepanelen. In een aantal andere gevallen was er sprake van indak-zonnepanelen, waarbij de temperatuur van de zonnepanelen dusdanig hoog opliep, waardoor er brand ontstond.
Dakconstructie bij zonnepanelen
Volgens een woordvoerder van de brandweer zit het risico vooral in de hoge voltage in combinatie met de dakconstructie. Er komt veel warmte vrij als de zonnepanelen optimaal werken, waardoor een brandwerende dakconstructie geen overbodige luxe is. Vooral als de zonnepanelen dicht op het dak worden geplaatst is het risico op brand groter. Zeker wanneer het dak brandbaar materiaal bevat. Bij indak-constructies worden de zonnepanelen zelfs weggewerkt in het dak. Een natuurlijke of mechanische koeling is bij deze constructies van groot belang.
Installateurs van zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen lijkt op voorhand een eenvoudige klus. De markt voor installateurs is een vrije markt, waardoor een ieder ze mag installeren. Maar het plaatsen van zonnepanelen blijft toch echt vakwerk. Daarnaast weet de consument vaak te weinig van de materie af, om de kwaliteit te kunnen controleren. Er zijn wel verschillende kwaliteitskeurmerken voor installateurs die de kwaliteit waarborgen. Daarnaast kan de opgeleverde zon-installatie altijd gecontroleerd worden door een onafhankelijke keuringsinstantie, om een veilige installatie te garanderen. Zorg er ook voor dat uw installateur zich netjes houdt aan de geldende richtlijnen en voorwaarden voor PV-installaties.
Geen verplichte controle
Op dit moment is er in Nederland nog geen verplichting om de opgeleverde installatie van zonnepanelen te controleren. De netbeheerder heeft hierin geen wettelijke taak of onderhoudsplicht, zoals in het verleden wel het geval was. Een deskundige en veilige installatie van zonnepanelen is echter van grote invloed op de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het is niet bekend of de netbeheerder in de toekomst deze taak weer op zich moet gaan nemen. In Duitsland mag een ZON-installatie pas in gebruik worden genomen als deze getoetst is door de netbeheerder.
Wouter Van Der Laan
De truck van SolarEdge is dat de stroomkabels van de panelen (optimizers) tevens als datakabels tussen panelen (optimizers) en omvormer fungeren. Slim he?
Wouter Van Der Laan
Nog veiliger dan de micro-omvormors zijn natuurlijk de optimizers van SolarEdge: Zodra de dataverbinding tussen panelen en omvormer om welke reden dan ook wegvalt (bv bij vonkvorming, kabelbreuk, brand, netstroomuitval etc), dan gaan de optimizers hun uitgangsspanning automatisch terugbrengen naar 1 volt. Bij 12 panelen bijvoorbeeld heb je dan nog maximaal 12 volt op je dak en dat is veel veiliger dan de 230 volt van de micro-omvormers.
Alex Cailliau
Voor enkele tientjes kan de doe-het-zelfer een cursus volgen. Heb ik zelf gedaan en omdat ik geen vakkundige op dit gebied ben, heb ik gekozen voor veiligheid boven alles: micro-omvormers (da’s iets anders dan de SolarEdge optimizers). Geen honderden volts gelijkspanning die op en door het dak lopen… Alles vanaf 1m van de zonnepanelen loopt veilig met een wisselspanning van 230V. Kans op brandschade wordt daardoor vrij nihil!