De impact van de salderingsregeling

De groei van thuisbatterijen is nauw verbonden met het verwachte einde van de salderingsregeling in 2027. Momenteel krijgen huishoudens met zonnepanelen, die opgewekte energie terugleveren aan het elektriciteitsnet daarvoor een 1-op-1 vergoeding. Wanneer de salderingsregeling stopt, ontvangen huishoudens een stuk minder voor hun teruggeleverde stroom. Hierdoor overwegen steeds meer mensen de aanschaf van een thuisbatterij, zodat ze hun overtollige zonnestroom kunnen opslaan en later alsnog zelf kunnen gebruiken.

Verkopers melden groeiende vraag thuisbatterij

Commerciële aanbieders zoals Zonneplan en Tibber zien deze trend ook en melden dat ze de afgelopen maanden honderden tot duizenden thuisbatterijen hebben verkocht. Toch waarschuwen experts dat de terugverdientijd van deze batterijen langer is dan vaak wordt geclaimd. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van je energiecontract, de opbrengst van de zonnepanelen, de capaciteit van de thuisbatterij en je verbruikspatroon.

Financiële haalbaarheid van thuisbatterijen

Ondanks de beloftes van verkopers, blijkt uit onderzoek dat thuisbatterijen zichzelf vaak niet binnen een redelijke tijd terugverdienen. Volgens Lucas van Cappellen van onderzoeksbureau CE Delft is het nodig om batterijen ook in te zetten voor handel op de energiemarkt om ze rendabel te maken. Dit betekent dat de batterij niet alleen zonne-energie opslaat, maar ook energie van het elektriciteitsnet afneemt als de prijs laag is en teruglevert als de prijs weer stijgt.

Toch blijft de financiële haalbaarheid onzeker. Van Cappellen verwacht dat huishoudens in de toekomst minder zullen verdienen door de concurrentie van industriële batterijen. Daarnaast zullen huishoudens meer belasting moeten betalen over de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren door het afschaffen van de salderingsregeling. "De kans is reëel dat je de batterij niet terugverdient," aldus Van Cappellen.

Risico op netcongestie

Netbeheerders, zoals Stedin, maken zich zorgen over de impact van thuisbatterijen op het elektriciteitsnet. Als meerdere huishoudens in een wijk op hetzelfde moment hun batterij laden of ontladen, kan dit leiden tot extra belasting van het elektriciteitsnet. Dit vergroot de kans op overbelasting en storingen, vooral in gebieden waar het net al onder druk staat.

David Peters van Stedin benadrukt dat er duidelijke regels moeten komen voor het gebruik van thuisbatterijen om dit soort problemen te voorkomen. Zonder die regels kunnen er lokaal pieken ontstaan, wat de stabiliteit van het net verder onder druk zet.

Pilotproject tegen netcongestie

Om deze uitdagingen aan te pakken, werken energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander samen aan een pilotproject in Arnhem. In deze pilot worden thuisbatterijen, zonnepanelen en laadpalen automatisch en slim aangestuurd om pieken op het elektriciteitsnet te verminderen. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd, zonder dat gebruikers daar iets voor hoeven te doen.

Deelnemende huishoudens ontvangen compensatie voor het flexibel inzetten van hun apparaten. Als ze op piekmomenten hun thuisbatterijen niet gebruiken, worden ze daarvoor financieel beloond. Deze aanpak kan helpen om overbelasting te voorkomen en biedt een mogelijke oplossing voor de uitdagingen die thuisbatterijen met zich meebrengen.

Conclusie

De opkomst van thuisbatterijen biedt kansen voor huishoudens om zelf opgewekte energie efficiënter te gebruiken, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. De financiële haalbaarheid van batterijen is nog onzeker, en zonder duidelijke spelregels kunnen ze het elektriciteitsnet verder onder druk zetten. Innovatieve projecten, zoals de pilot in Arnhem, tonen echter aan dat slimme oplossingen kunnen helpen om deze problemen op te lossen en de energietransitie te versnellen.

CE Delft: Thuisbatterijen (2023)

Bron: Stedin, Liander, CE Delft, Zonneplan, Netbeheer Nederland

  • Jouw feedback
  • 10   0

Geef een reactie