Het zal je maar gebeuren

Heb je net je hele dak volgelegd met zonnepanelen in de hoop er iets aan te verdienen, wordt de vergoeding voor de teruglevering geschrapt of flink verlaagd. Balen!
Veel consumenten vragen zich dan ook af: Wat heeft het nog voor zin? Zij zien hun investering als sneeuw voor de zon verdwijnen. Weg voordeel.

Niets is minder waar

Hoewel je als consument misschien een andere verwachting had, blijft het belangrijkste voordeel overeind: je bespaart nog steeds op je energierekening door zelf opgewekte stroom te gebruiken. Dit is vooral waardevol nu veel mensen moeite hebben om hun energiekosten te betalen. Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland. Het is dus gunstig dat je een deel van je elektriciteit niet meer uit het net hoeft te halen, maar zelf kunt opwekken.

Waarom wordt de terugleververgoeding lager?

De daling van de terugleververgoeding hangt samen met de marktprijzen. Mensen leveren stroom terug op momenten dat er een overschot is en de energieprijzen laag zijn. Door de salderingsregeling wordt dit vaak weggestreept tegen de energie die je op duurdere momenten, wanneer er schaarste is, uit het net haalt.

Terugverdientijd voor zonnepanelen steeds langer

Hoe meer zonnepanelen iemand installeert, hoe langer het duurt voordat de investering is terugverdiend. Een thuisbatterij kan hierbij een oplossing zijn. Hiermee kan stroom worden opgeslagen om later te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er schaarste is. Dit helpt niet alleen de consument, maar ook de energieleverancier en netbeheerder, omdat het elektriciteitsnet op deze manier minder wordt belast.

 

Meer over teruglevering

Bron: Energie.nl

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie