Het zal je maar gebeuren

Heb je net je hele dak vol gelegd met zonnepanelen in de hoop er iets aan te verdienen, wordt de vergoeding voor de teruglevering geschrapt of flink verlaagd. Balen! Veel consumenten vragen zich dan ook af: Wat heeft het nog voor zin? Zij zien hun investering als sneeuw voor de zon verdwijnen. Weg voordeel.

Niets is minder waar

Hoewel je als consument misschien een andere verwachting had, blijft het belangrijkste voordeel overeind: je bespaart nog steeds op je energierekening door ten eerste zelf opgewekte stroom te gebruiken. Dit is vooral waardevol nu veel mensen moeite hebben om hun energiekosten te betalen. Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland. Het is dus gunstig dat je een deel van je elektriciteit niet meer uit het stroomnet hoeft te halen, maar zelf kunt opwekken. Ten tweede wordt de teruggeleverde stroom gesaldeerd. Mocht er dan nog een aantal kilowattuur aan teruglevering overblijven dan krijg je daarvoor een extra terugleververgoeding.

Waarom wordt de terugleververgoeding lager?

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en wordt in sommige gevallen dus geschrapt of lager, omdat de terugleververgoeding samenhangt met de marktprijzen. Mensen leveren stroom terug op momenten dat er een overschot is en de energieprijzen laag zijn. Het is dus best logisch dat de energieleverancier de extra terugleververgoeding verlaagt of zelfs helemaal schrapt. Het levert hem immers geen geld meer op.

Terugverdientijd voor zonnepanelen steeds langer

Als je meer zonnepanelen installeert dan je jaarlijkse energieverbruik is, duurt het langer voordat de investering is terugverdiend. Een thuisbatterij kan hierbij een oplossing zijn. Hiermee kan stroom worden opgeslagen om later te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er schaarste is. Dit helpt niet alleen de consument, maar ook de netbeheerder, omdat het stroomnet op deze manier minder wordt belast.

Lees wat onze ZEP-ers hiervan vinden

Bron: Energie.nl

  • Jouw feedback
  • 3   6

Geef een reactie