Verlagen spanning alleen goed voor omvormers

Netbeheerders verlagen vaak de stand in de trafo (stroomhuisje), om teruglevering op het stroomnet mogelijk te maken. Hierdoor loopt de spanning op het stroomnet minder hard op als er veel energie wordt teruggeleverd. Bij een te hoge netspanning valt een omvormer uit, omdat deze is voorzien van een spanningsbeveiliging. Door het verlagen van de netspanning blijft deze vaker onder de 253 Volt en wordt de spanningsbeveiliging van de omvormer dus niet getriggerd. De netspanning mag maximaal 253 Volt zijn om onbalans en storingen op het stroomnet te voorkomen.

Oplossing draagt bij aan grotere problemen stroomnet

Door deze maatregelen blijven zonnepanelen dus vaker en langer energie leveren aan het stroomnet. Omdat op deze momenten vaak weinig vraag naar energie is, kan het stroomnet de energie niet kwijt. Het gevolg is dat de spanning op de kabel blijft staan en nergens naartoe kan, waardoor de zekeringen in trafo’s doorsmelten. Hierdoor ontstaan steeds vaker stroomstoringen, waardoor de hele straat zonder stroom komt te zitten. De oplossing voor huishoudens met zonnepanelen wordt zo dus een probleem voor alle huishoudens.

Uitbreiden stroomnet meerjarenplan

Enexis gaat nu stoppen met het (tijdelijk) verlagen van de spanning op het stroomnet. Om de problemen in het stroomnet structureel op te lossen, bouwt Enexis de komende 7 jaar meer dan 15.000 nieuwe stroomstations. Ook is inmiddels het plan “buurtaanpak” gestart, waarbij per wijk het stroomnet wordt uitgebreid. De werkzaamheden zullen voor iedereen zichtbaar zijn, want voor het uitbreiden van het stroomnet moeten twee op de drie straten in Nederland open. Deze operatie is vergelijkbaar met de historische overstap van kolenstroom naar aardgas in de jaren ’60. Welkom in de energietransitie!

Hoe kan je zelf voorkomen dat je omvormer uitvalt?

Bron: Enexis Netbeheer

  • Jouw feedback
  • 2   6

7 reacties op “Spanning stroomnet niet meer omlaag voor zonnepanelen”

  1. Minze

    NIet iedereen is techneut dus graag vriendelijk blijven.
    Het klopt dat je bij leveren iets hogere spanning aanbiedt dan de netspanning,
    Dat is nodig om de stroom in de andere richting te laten lopen.
    Dus als iedereen op een zonnige dag teruglevert, drukken al die mensen de spanning ietsje omhoog.
    Dat kan een energie bedrijf gedeeltelijk compenseren door centrales minder te laten leveren, maar daar zit een grens aan.
    En de centrales moeten een bepaald aandeel houden, anders is er niets meer te regelen en wordt het net instabiel.
    Vandaar dat bij 253 volt de omvormers uitschakelen, dat is onderdeel van de toelatingseisen.

    Echter niet overal is het net even zwaar uitgevoerd, dus het bereiken van die 253Volt zal per wijk/stad/buitenplaats zal anders zijn.

    Frequentie veranderen lijkt me heel moeilijk, het hele net moet synchroon lopen en hoe zit het dan met koppelingen met het buitenland?
    Met frequentie wijzigingen een omvormer uitschakelen lijkt me geen optie.

    Ik heb op mijn aansluiting vandaag max. 241 V gezien.
    Ik heb diverse smart stopcontacten die dat meten.

  2. Wim Nelis

    Toch een opmerking n.a.v. “Het gevolg is dat de spanning op de kabel blijft staan en nergens naartoe kan, waardoor de zekeringen in trafo’s doorsmelten.”.
    Volgens mij gebeurt het volgende. Ik ben echter in deze geen expert, dus ik hou me aanbevolen voor een betere uitleg.

    Als een omvormer elektrische energie wil leveren, dient het het aan te bieden met een iets hogere spanning dan de momentane spanning van het net. De elektrische apparaten in huis krijgen dan hun energie van de omvormer, en er zal een fractie afvloeien naar het net omdat die een iets lagere spanning heeft. Als er in huis meer gevraagd wordt dan geleverd kan worden door de omvormer, zal de spanning uit de omvormer dalen t.g.v. diens inwendige weerstand. Dan zal een deel van de benodigde energie uit de omvormer en een deel uit het net komen.

    In geval het aanbod groter is dan de vraag, zal de energie met een iets hogere spanning op het net worden aangeboden. Maar als ook de buren hun elektrische energie niet kwijt kunnen, zal ook hun omvormer de netspanning iets verhogen. Uiteindelijk gaan de omvormers tegen elkaar opbieden. Bij een hogere spanning en gelijkblijvende weerstand zal de stroom ook toenemen, waardoor de verliezen ten gevolge van (inwendige) weerstand toenemen. Er zullen dingen warmer worden, en mogelijk (door)smelten.

  3. Wim Nelis

    Op URL https://zonnepaneelkiezen.nl/50,2-hz-probleem wordt aangegeven dat netbeheerders de productie van zonnepanelen indien nodig kunnen temperen door de netfrequentie op te laten lopen. Blijkbaar kan dat niet want het wordt niet gebruikt. Waarom is deze methode, die een hoop congestieproblemen kan voorkomen, niet ingevoerd?

  4. Micha

    Toch snap ik iets niet helemaal. Stroom loopt er toch alleen als er vraag is? Als de zon volop schijnt en in ieder huis met zonnepanelen is overvloed aan capaciteit dan geeft dit toch geen probleem? Of is er ALTIJD vraag op hoog niveau dat een teruglevering gegarandeerd is?

  5. Peter de Bue

    Het is wel makkelijk om dingen af te kraken. Maar als het niet goed is leg dan even uit hoe het wel in elkaar steekt, ben benieuwd

  6. Hans Fix

    Wat een kulverhaal:
    “Het gevolg is dat de spanning op de kabel blijft staan en nergens naartoe kan, waardoor de zekeringen in trafo’s doorsmelten. ”

    Zelden grotere nonsens gehoord.

  7. Joep Urlings

    “Omdat op deze momenten vaak weinig vraag naar energie is, kan het stroomnet de energie niet kwijt. Het gevolg is dat de spanning op de kabel blijft staan en nergens naartoe kan, waardoor de zekeringen in trafo’s doorsmelten.”
    Wat een onzin, schrijf dit soort artikelen niet als havo natuurkunde te hoog gegrepen is!

Geef een reactie