Terugleververgoeding per kWh

Nadat de salderingsregeling definitief verdwijnt, mogen huishoudens met zonnepanelen niet meer salderen. In de plaats daarvan krijgen zij een vaste terugleververgoeding. Per amendement is geregeld dat deze terugleververgoeding in de eerste drie jaar, na het verdwijnen van de salderingsregeling, 50% van het kale energietarief moet zijn. Het huidige, kale energietarief is zo’n 11 cent per kWh.

Vanaf 2030 moet de energieleverancier een “redelijke terugleververgoeding” betalen die in lijn is met de marktwaarde van elektriciteit op dat moment en rekening houdt met de kosten en baten van energieleverancier. Deze vergoeding moet ook concurrerend zijn. Het ACM heeft de mogelijkheid om met terugwerkende kracht de energieleverancier te verplichten een hogere vergoeding te hanteren, als blijkt dat de energieleverancier geen redelijke vergoeding heeft uitgekeerd.

De eis van een gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen van 7 jaar lijkt helemaal te zijn losgelaten. In voorgaande debatten was dit nog een belangrijk discussiepunt. Meer over de terugverdientijd straks

Negatieve terugleververgoeding

In één van de amendementen is ook opgenomen dat energieleveranciers geen negatieve vergoeding mogen hanteren. Om dit te bepalen wordt er gekeken naar de gemiddelde vergoeding per maand. Huishoudens met zonnepanelen én een vast energiecontract tot na 1 januari 2027, mogen bovendien kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Het beëindigen van de salderingsregeling levert het kabinet in 2027 een kostenbesparing van 574 miljoen euro op. In de jaren daarna loopt deze besparing op naar 665 miljoen euro per jaar.

Terugleverkosten verdwijnen niet

Wat gebeurt er met de terugleverkosten als de salderingsregeling definitief verdwijnt? Energieleveranciers mogen kosten die zij maken door teruglevering in rekening brengen bij hun klanten. Het einde van de salderingsregeling betekent dus helaas niet het einde van de terugleverkosten. In een amendement zijn echter wel strenge voorwaarden gesteld aan de terugleverkosten.

Zo mogen energieleveranciers alleen de werkelijk gemaakte kosten, als gevolg van het terugleveren van zonnestroom in rekening brengen. Ook mag de energieleverancier deze kosten niet verdelen over al haar klanten, maar alleen innen bij huishoudens die ook daadwerkelijk energie terugleveren.

Op dit moment blijkt dat sommige energieleveranciers dusdanig hoge terugleverkosten in rekening brengen, dat huishoudens met zonnepanelen betalen voor het opwekken van zonnestroom. Het ACM startte hierop een tweede onderzoek naar de redelijkheid van de gehanteerde terugleverkosten.  Meer over de terugleverkosten

Begin van het einde van de salderingsregeling

In het hoofdlijnenakkoord “Hoop, lef en trots” werd eerder nog niet gesproken over het einde van de salderingsregeling, maar in de budgettaire bijlage werd dit wel geopperd. Rob Jetten wilde eerder de salderingsregeling nog langzaam afbouwen, maar dat wetsvoorstel sneuvelde uiteindelijk in de Eerste Kamer. Hierdoor ontstond er een gat in de begroting tot 2031 van €2,8 miljard. Met het beëindigen van de salderingsregeling per 2027 wilde het nieuwe kabinet dit gat dichten en dat doel is nu dus behaald.

In de Eerste Kamer stemden alleen OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, SP en PvdD tegen het wetsvoorstel, omdat zij vooral de nodige consumentenbescherming missen en bang zijn voor een té vrij speelveld voor energieleveranciers.

Blog Jan Slijpen: Einde salderingsregeling, wat nu?
Wetsvoorstel einde salderingsregeling
Alle amendementen op een rij

Bron: Eerste Kamer

  • Jouw feedback
  • 7   6

3 reacties op “Salderingsregeling verdwijnt definitief vanaf 2027”

  1. Peter Janssens

    Dat de salderingsregeling verdwijnt is geen verrassing, maar dat ik straks netto betaal voor teruggeleverde energie wel. Het smoesje is iedere keer anders, maar komt altijd op hetzelfde neer , toch betalen voor hetgeen we niet ( meer) kunnen leveren.
    Het net zou over belast zijn, maar kort geleden was het smoesje dat de stroom duur was omdat de centrale harder moest draaien, kortom links of rechts om betalen zal je.
    Intussen met opslag de teruglevering terug gebracht, maar 0 teruglevering is onder normale omstandigheden een illusie, dus?
    Met panelen uitschakelen moet die centrale ook harder draaien, wie gaat dat betalen?. Op de meest zonnige dagen te terrasverwarmers aanzetten kost me dan niets, maar lijkt me waanzin. Meer panelen, kleine windturbine en generator of brandstofcel voor de winter en van net gaan, wordt zo minder duur, maar ontsnappen aan de maffia mag wat kosten, toch?
    En dat onze overheid toezicht gaat houden zodat het bovenstaande niet nodig is lijkt leuk, maar hoe kunnen we iets goeds verwachten van een organisatie bij wie stelen de norm is.

  2. Bart Biemans

    Dat de salderingsregeling verdwijnt is natuurlijk geen verrassing (het ging er al jaren over). De (R)overheid ging teveel belasting mislopen, dus dan moet er gezocht worden naar maatregelen die geld opleveren.
    MAAR dat die energiemaatschappijen ná die afschaffing nog steeds terugleverkosten mogen berekenen slaat natuurlijk werkelijk NERGENS op. Dat is pure oplichterij. De grote energie-opwekkers (de centrales, eigenaren windmolenparken/zonneparken) betalen toch ook geen kosten aan die handelaren. Waarom de particulier dan wel? Valt nog mee dat er dan, blijkbaar, niet meer berekend mag worden dan wat de stroom oplevert, dat zouden ze nog ‘t liefste zien (wij dan BETALEN voor stroom die ze vervolgens verkopen).
    Overigens twijfel ik, net als een paar anderen, of deze website niet een uithangbord is van (een/enkele) energieleverancier(s). Die zonnepanelen worden namelijk nogal positief afgeschilderd. Ook dat van “stukken goedkoper dan voorheen” is gewoon niet waar. De panelen zelf zijn wel wat goedkoper ja, maar daar staat tegenover dat de de installatiekosten (flink) zijn opgelopen.

Geef een reactie