Versoberen salderingsreling
Door de salderingsregeling kunnen huishoudens met zonnepanelen de zonnestroom, die zij niet zelf meteen kunnen verbruiken in mindering brengen op het energieverbruik dat wordt afgenomen uit het stroomnet. De regeling kost de overheid jaarlijks zo'n 40 miljoen euro en deze kosten worden gedragen door alle Nederlandse huishoudens. De overheid houdt hier namelijk rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de energiebelasting. Vaak zijn huishoudens met een lager inkomen zonder zonnepanelen hiervan de dupe. Daarom pleitte minister Kamp voor een versobering van de salderingsregeling vanaf 2017, maar dat komt Kamp nu dus op terug met juist een verlenging van salderen tot 2020.
Belangenorganisatie blij met verlenging
Vereniging Eigen Huis liet weten blij te zijn met de toezegging dat salderen mogelijk blijft tot 2020. De belangenorganisatie voor huiseigenaren is een groot voorstander van de huidige salderingsregeling en zien deze het liefst nog langer blijven. VEH is vooral blij met de rust die deze verlenging brengt in de energiemarkt. Huishoudens die twijfelden om zonnepanelen te kopen, zijn nu eerder geneigd om toch overstag te gaan en zonnepanelen aan te schaffen, denk de belangorganisatie.
Evaluatie salderingsregeling
Minister Kamp kondigde ook aan de salderingsregeling in 2017 te willen evalueren. Op dat moment zal de minister van Economisch Zaken beslissen wat er met de salderingsregeling moet gaan gebeuren na 2020. Dat salderen blijft tot 2020 geeft de komende 6 jaar in elk geval duidelijkheid voor de energiemarkt. Kamp verwacht dan ook dat het aantal zonnepanelen in Nederland fors zal toenemen.
Steffen Bskm
Zeker gedateerd maar er zijn ook weer andere elementen die nog blijven zoals dit https://www.energie-vergelijken.net/energienieuws/zonne-energie-iedereen-eneco-stukjezon/ verder ben ik het niet echt eens dat het eenzijdig is, het is gewoon hoe de situatie er toen voor stond.
ZEP
Beste ZEP-ers,
Dit stuk is gedateerd. Voor de nieuwste ontwikkelingen kijk binnen het dossier Salderen.
Groet,
Arnold
Wijnand Schouten
Sowieso is dit een zeer eenzijdig stuk en daarnaast is het gedateerd.
-Mocht- het salderen ooit komen te vervallen, dan zijn de effecten beperkt.
Daarnaast is deze minister pas van plan om per 2017 te evalueren… dat zal dus een opdracht worden voor het nieuwe kabinet.
[Dode link verwijderd door moderator]
Kasper Georg Schwoll
De dikke Pensioenen en salarissen van de werkeloze regenten zoals kamp moeten van de energie belastingen betaald worden.
Kasper Georg Schwoll
Dan ga ik over op volledig zelf voorziening met accu en generator.
Heb die bandiet kamp niet meer nodig.
Rick Kierkels
Geen spijt krijgen van zonnepanelen , mensen!, alleen de volgende keer niet meer stemmen op die draaikontpartijen die de afgelopen jaren keer op keer duurzame en betaalbare energie in de weg hebben gestaan. Meer historisch besef dus graag, als u in het stemhokje staat!
Pacito
Ben blij dat ik mijn oude meter niet heb laten vervangen. De argumenten van Kamp zijn zeer energiezuinig, nl. uit de lucht gegrepen. Er is geen enkel onderzoek dat zijn bewering staaft. Ik begin er wel spijt van te krijgen dat ik mijn zonnepanelen heb opgegeven bij de netbeheerder. Kamp heeft vast gezien dat in Spanje iedereen met zonnepanelen ineens extra belasting moest gaan betalen.
Als hij ophoudt grote energieverbruikers veel goedkoper te leveren is die 40 miljoen in een oogwenk terug.
Bert Veld
De zoveelste regeling die sneuvelt omdat onze regering er in ene achter komt dat het teveel kost of dat ze er teveel door mislopen. I.p.v. te stimuleren dat nog veel meer mensen investeren in groene energie wordt het weer minder interessant gemaakt. En JanSL, energiemaatschappijen moeten toch energie leveren ( bedrijven, openbare voorzieningen etc. ) en overdag hoeven ze minder op te wekken voor alle grootverbruikers dus die hebben er alleen maar voordeel bij.
EdjeV
Ja, dat is nou net weer zo’n uitspraak waar je de kriebels van krijgt. Dan denk je, weet die man echt niet beter?
Ik heb mijn vakantiegeld ook aan panelen uitgegeven. Valt me trouwens op dat bij mij in de buurt de huizen vaak zonnepanelen hebben. In de villawijken komen ze relatief weinig voor.
Die hoeven niet aan het milieu te denken. Daar hebben ze mensen voor.
EdjeV
Een digitale meter mag je altijd weigeren. Staat op de overheidswebsite.
De kans dat ze dan schattingen gaan maken is dan natuurlijk zeer reëel. Ik weet niet of je daar dan weer zo gelukkig van wordt.
Hier voorlopig lekker een terugdraaiende schijf. Daar word ik wel gelukkig van 🙂
JanSl
Dat de saldeer-regeling versoberd word snap ik wel. Want stel dat iedereen panelen heeft en mintens zoveel terug levert als je verbruikt. Dat betekent dat na salderen je een rekening krijg voor 0 kWh. Toch neem je ‘s avonds stroom af van het net. Dus de energiemaatschappijen moeten ‘s avonds stroom leveren maar krijgen er niet voor betaald. Lijkt mij niet haalbaar. Gelukkig kunnen we tot 2020 salderen en da’s net genoeg om mijn installatie terugverdiend te hebben.
Huub
Ik heb een slimme meter en heb daar zeker nu de salderingsregeling tot en met 2020 overeind blijft helemaal geen spijt van.
Je kunt er vanuit gaan dat de komende zes jaar alle analoge elektriciteitsmeters, te beginnen bij de zonnepaneel eigenaren, verplicht vervangen gaan worden. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze ruim voor 2020 sowieso ALLE huishoudens al over willen zetten.
Dus als je een slimme meter hebt, maak je vooral niet te druk….
Bert Branderhorst
Hallo zeg, die minister Kamp weet het wel.
Heeft hij ook een regeling van afbouwen voor de renteaftrek van de hypotheek? Als huurder betaal ik daar toch ook al jaren aan mee? Het zijn keuzes die je maakt, zonnepanelen of andere investeringen het maakt niet uit. Door dat heel vel mensen investeren in zelf stroom opwekken loopt de schatkist veel inkomsten mis. Dat moet ergens vandaan komen. Eerst belonen en daarna terugpakken met een mooi k- smoesje
Peter IJzerman
Ik produceer meer (zon) elektriciteit dan ik verbruik en ik heb dus financieel belang bij volledige saldering omdat ik de zonnepanelen zelf heb bekostigd. Een oplossing had kunnen zijn dat “De Staat” of mijn elektriciteitsleverancier mij had betaald om zonnepanelen op mijn dak te mogen zetten. Ik zou dan een redelijke vergoeding hebben gehad en daarnaast toch de volledige stroomkosten en energiebelasting betalen.
Frans Dijkstra
De vrijstelling van energiebelasting op zelf opgewekte energie zou betaald worden door degenen die geen zonnepanelen hebben? Grote onzin. De energiebelasting is bedoeld om grijze energie even duur te maken als groene energie, zodat groene energie rendabel wordt. Wie groene energie zelf opwekt, hoeft daar dus geen belasting over te betalen, die heeft de vrijstelling nodig om zijn groene energie rendabel te maken. Deze belasting is niet bedoeld om de staatskas te spekken.
tegelen
De vraag is al door Dirk48 gesteld, maar ook hier, hoe krijg je de oude meter terug en gaat die slimme meter weer weg.
Destijds in de onzin getrapt dat je bij aanschaf en registratie een slimme meter MOEST nemen.
Dus ik zou wel eens willen weten of ik de vrijheid heb om deze weer weg te laten halen.
Ton
@G.W.
Helemaal eens! Dat argument van minister Kamp is volledig uit de lucht gegrepen!
Iedereen die een beetje nadenkt ziet in dat zonnepanelen veel meer opleveren dan je bij een spaarbank krijgt voor je geld!
Trijnie Moesker
Heb al lang uitgerekend dat terugleveren alleen het spekken van de netbeheerders/producenten inhoudt.
Overschotten moet je via een zelfgelegd kabeltje verkopen aan je buurman dan houdt je er wat aan over.,alles anders is stelen uit je eigen portomonnaie.. Dit geldt uiteraard voor de kleine en medium size zonnepanelen producent.
Dirk48
Zo te lezen was het niet zo slim om een “slimme” meter te laten monteren !! Hoe krijg ik mijn oude draaischijfmeter terug ??
G.W.
Nou, zeg dat wel… Toch blij dat we nog 6 jaar langer kunnen genieten van onze zonnepanelen en 6 jaar een goede gedachten dat we het milieu hier mee helpen.
G.W.
Fijn dat we nog even kunnen wachten en helemaal fijn als ze gaan kijken naar mensen die inmiddels al zonnepanelen hebben, hoe ze daar mee om moeten gaan met het overstappen.
Echter, met onderstaande regel heb ik toch mijn bedenkingen:
Vaak zijn dit lagere inkomens die weinig of geen zonnepanelen hebben, en daardoor de prijs betalen voor hogere inkomens met zonnepanelen.
Wat is dat nu weer voor een onzin uitspraak?! Is dit nu echt om aan te geven dat we van de lage inkomens jatten en dat alleen mensen met een hogere inkomens zonnepanelen kunnen betalen? Sorry hoor, maar wij hebben ook maar een lage inkomen en kunnen net rond komen. Dat wij zonnepanelen hebben kunnen plaatsen is omdat de banken de rente zo laag weet te houden dat je er wel iets mee moet gaan doen. En iemand gaf ons het advies om daar dan zonnepanelen van te kopen zodat we daarna wat meer kunnen overhouden (uiteraard met terug betaling aan ons zelf).
Dat is nu echt weer zo’n uitspraak waar ik echt niets mee kan hoor. Misschien zien we het verkeerd, maar wij zijn als lage inkomen Nederlander erg blij met die zonnepanelen. Ook omdat we iets aan het milieu kunnen doen. Zo, dat moest ik even kwijt!!
Even nog:
Subsidie geven aan mensen die het gebruiken voor luxe vakantie of iets, daar moeten ze wat aan doen!! Die mensen moeten ze aanpakken, niet de mensen die het goede hebben voor Nederland.
Hans1959
Zorg dat je een Ferrarismeter hebt; de analoge electriciteitsmeter met draaischijf die saldeert altijd al.
Adeo
Ben ik toch wel blij mee, eindelijk een einde aan alle geruchten .