Energieopslag wordt geen nationaal programma
Oud minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten benadrukte destijds dat energieopslag geen doel op zich is, maar een middel om de energievraag en aanbod te balanceren en leveringszekerheid te waarborgen. Opslag van energie in verschillende vormen, zoals batterijen en waterstofopslag, gaat bijdragen aan het verlichten van netcongestie en het bieden van strategische voorraden. Zijn opvolger, minister Hermans van Klimaat & Groene Groei, bevestigt dit door van de Routekaart geen nationaal programma te maken, zoals eerder wel gebeurde bij groen gas en waterstof.
Kamerlid Grinwis had hier wel op gehoopt, om zodoende meer duidelijkheid te geven aan marktpartijen die graag aan de slag willen met het ontwikkelen van kleinschalige of grootschalige energieopslag. Zeker om de vraag naar opslag van energie sterk is gegroeid.
Nederland verdwaalt op Routekaart?
Veel van de voorstellen uit het Nationaal Actieplan Energieopslag, van branchevereniging EnergyStorageNL werden destijds overgenomen in de routekaart. Een van die voorstellen was het inzetten van subsidies, specifiek gericht op energieopslag. Bestaande stimuleringsregelingen zijn vooral gericht op CO₂-reductie, terwijl energieopslag vooral een systeemfunctie heeft. Het kabinet heeft inmiddels laten weten niet van plan te zijn om energieopslag te stimuleren met een subsidie.
De Routekaart Energieopslag markeert een belangrijke stap om de rol van energieopslag te vergroten en te stimuleren in ons land. Tot nu blijft het echter bij onderzoeken en heeft de Routekaart nog niet geleidt tot concrete ontwikkelingen. Desondanks groeit de capaciteit van energieopslag wel en neemt het aantal thuisbatterijen en buurtbatterijen toe. Het ministerie onderzoekt ook nog steeds nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, zoals waterstofopslag in zoutcavernes en waterstofopslag in gasvelden.
Bron: Overheid, EnergyStorageNL
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.