Groot waterstofreservoir ontdekt
Waterstof is een schone, duurzame energie dat normaliter gemaakt wordt door elektrolyse, maar zou ook weleens in grote hoeveelheden in de aardbodem kunnen zitten. Aan de voet van de Pyreneeën in Spanje is kortgeleden een tweede waterstofreservoir ontdekt. Dat er waterstof in de aarde verstopt zit en niet ontsnapt is uitzonderlijk, want normaal gaan waterstofmoleculen juist overal doorheen. Van der Sanden, hoogleraar aan de TU Eindhoven waarschuwt dat waterstof geen wondermiddel is, omdat het altijd energie kost om te maken. Dat er nu een tweede waterstofreservoir vol met pure waterstof is ontdekt, maakt Van der Sanden optimistisch.
Ontstaan van pure waterstof
Pure waterstof ontstaat door een bodem waarin ijzerrijke rotsen en water bij elkaar komen en een bodemstructuur waardoor waterstof niet kan ontsnappen. CEO Ian Munro van Helios Aragon ontdekte op basis van vermoedens met zijn Brits-Spaanse onderneming kortgeleden het ondergrondse waterstofreservoir in de noordelijke Spaanse regio Aragon. Bij een diepte van 3,5 kilometer was het raak en werd een groot waterstofreservoir gevonden. Het bedrijf hoopt alle industrie in de wijde omtrek van Monzón te voorzien van energie vanuit het nieuwe waterstofreservoir en de pure waterstof voor slechts 75 cent per kilo te produceren. Dat is voor de helft goedkoper dan het maken van grijze waterstof.
Eerste waterstofreservoir ter wereld
In 1978 werd er al bij toeval tijdens graafwerkzaamheden een waterstofreservoir gevonden in Mali. De medewerkers ontdekten dat er opeens veel "wind" naar boven kwam. Toen één van de mannen een sigaret aanstak boven het gat, ontplofte deze in zijn gezicht en ontstond er een niet te blussen brand. Het gat werd weer gevuld en er werd niet meer naar omgekeken. Pas een kwart eeuw later werd er onderzoek gedaan naar het incident en ontdekte men dat er 98% pure waterstof uit het gat omhoog kwam. Het waterstof werd vervolgens uit de grond gehaald en wordt nu lokaal gebruikt om 4.000 inwoners te voorzien van duurzame elektriciteit. Het waterstofreservoir levert inmiddels al meer dan 10 jaar elektriciteit en is onuitputtelijk, want waterstof wordt in onze aarde continu aangemaakt.
Kans op pure waterstof in Nederland?
Het is onwaarschijnlijk dat er ook een waterstofreservoir in Nederland te vinden is. Daarvoor heeft de Nederlandse bodem niet de eigenschappen die de bodem van de nu gevonden waterstofreservoir wel heeft; rotsig en in de buurt van bergen. Er vinden wel proefboringen plaats in Duitsland, Polen en Hongarije, maar tot nu zijn de waterstofreservoirs in Mali en Spanje de enige pure waterstofbronnen ter wereld.
Bron: Helios Aragon
Hans Gerritsen
Hoopvol artikel. Maar klopt het dat de aarde zelf nieuwe waterstof aanmaakt? Zo ja, welk proces dit daar dan achter en hoe snel gaat dit?