Elektriciteit en warmte

De zonnepanelen gebruiken zonlicht en waterdamp uit de lucht om waterstof te produceren. Bij het maken van waterstof treedt normaliter een enorm energieverlies op. De Belgische onderzoekers hebben dit probleem opgelost door de omzetting van elektriciteit in waterstof in het zonnepaneel te integreren. Volgens de onderzoekers heeft het zonnepaneel een rendement van 15 procent en kan er 250 liter waterstof per dag mee geproduceerd worden.

Proefproject in Oud-Heverlee

De Belgen hebben 10 jaar nodig gehad om de techniek te perfectioneren. Op dit moment is er 1 zonnepaneel gemaakt, maar binnenkort komen daar 19 bij. In het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee wordt een pilot gestart, waarbij een goed geïsoleerde woning zonder gasaansluiting wordt voorzien van elektriciteit en warmte door de 20 waterstofpanelen. Met een extra 20 panelen kan ook een waterstofauto een jaar lang rijden.

Opslag van waterstof ondergronds

De waterstof die in de zomer is geproduceerd wordt in een ondergronds vat van 4 m3 meter opgevangen. Met de opgeslagen waterstof uit deze tank wordt de woning in de winterperiode voorzien van de benodigde energie. Op deze wijze zou de woning geheel onafhankelijk en energieneutraal moeten zijn.

Uitbreiding van het project

Als de pilot positief verloopt wordt het project uitgebreid met extra panelen in dezelfde straat. De overige 39 woningen zouden hier dan gebruik van kunnen maken. De pilot moet uitwijzen hoe succesvol de waterstofpanelen echt zijn. Het project wordt tussen nu en eind 2020 gerealiseerd.

Bron: KU Leuven

4 reacties op “Pilot: Zonnepanelen die waterstof produceren”

  1. a van de velde

    hoi beste mensen opa beun hier ik zit er nu al op te wachten zonnepanelen die waterstof maken geweldig dat ik dat nog kan meemaken in de hemel hebben ze dat nog niet ik ben nu 74 jaar dat ik dat nog mee mag maken ge weldig toch of niet ik heb altiet in de cv brance gewerkt.
    mvg

  2. Ouweling

    Het lijkt me een geweldige oplossing om geen vervuilende accu’s/batterijen te hoeven gebruiken !

  3. Ouweling

    Hallo,
    Het lijkt me geweldig om mijn eigen elektriciteit te produceren en op te slaan. Ik woon in zuid-frankrijk en heb erg veel ruimte op zonnepanelen te plaatsen. Het probleem is (was…) om de energie opte slaan, vooral voor de winter. Mijn zeer goed geisoleerde huis is al van een warmtepomp voorzien via mijn eigen grondwater (water-water via vloerverwarming), maar ik zou heel graag volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Uw oplossing lijkt me geweldig. Maar de kosten ??? En hoe?

    Vriendelijke groet,
    Gerard Ouwerling

  4. Jos ten Voorde

    Als de nodige panelen het zelfde of meer dan een warmte wisselaar installatie kosten. Lijkt het me geen directe oplossing. Maar het idee is veelbelovend voor huiseigenaren.

Geef een reactie