Afbouw salderingsregeling controversieel

De Tweede Kamer vindt de beslissing over het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling dusdanig belangrijk, dat een demissionair kabinet hier niet over mag beslissen. Daarmee is de afbouw salderingsregeling controversieel verklaard en loopt deze sowieso vertraging op, aangezien de afbouw per 1 januari 2023 zou beginnen. Ook zonder de val van het kabinet was de goedkeuring van het wetsvoorstel nog niet in kannen en kruiken, want er was stevige kritiek.

Terugleververgoeding te  vaag

Het wetsvoorstel wekte tientallen vragen op vanuit de Tweede Kamer. Vooral de “redelijke vergoeding” die energieleveranciers moeten betalen  voor teruglevering kwam ter sprake. Volgens de Tweede Kamer is deze veel te vaag omschreven in het wetsvoorstel. Wiebes voegde destijds wel een ondergrens voor deze terugleververgoeding toe aan het wetsvoorstel, maar die is volgens de Tweede Kamer met 80% van de kale kWh-prijs, veel te laag. Dat er marktwerking ontstaat, zoals Wiebes beweert is ook nog maar sterk de vraag.

Huurders met zonnepanelen

Ook zet het wetsvoorstel, volgens de Tweede Kamer huurders buitenspel. Woningstichtingen voeren vaak een huurverhoging door in ruil voor zonnepanelen. De huurder heeft dan jaarlijks zo'n 30 tot 50 euro voordeel, omdat hij de opgewekte zonnestroom meteen kan gebruiken de teruglevering mag salderen. Als salderen wegvalt dan verdwijnt ook het grootste voordeel voor de huurder. In sommige gevallen zou de huurverhoging zelfs hoger zijn, dan het voordeel van de zonnepanelen.

Wiebes stelde eerder dat de huursector de investering dan maar moest halen uit de SDE-subsidie, het extra budget uit de Urgenda-deal of aanpassingen in de Woningwet, in plaats van door te berekenen aan de huurder. De Tweede Kamer vraagt zich af of deze financiële bronnen wel toereikend zijn. De huursector vertegenwoordigt met 2,4 miljoen woningen bijna een derde van de Nederlandse woningbouw en speelt een belangrijke rol in de energietransitie.

Onderzoek financiële gevolgen

Het TNO voerde een onderzoek uit naar de financiële gevolgen van het wijzigen van de salderingsregeling. Hieruit bleek dat de terugverdientijd iets minder dan 7 jaar is, als men voor 2023 zonnepanelen koopt. Na deze jaren liep de terugverdientijd op tot 9 jaar. Wiebes besloot daarop de afbouw langzamer uit te voeren, wat 9 maanden winst oplevert in de terugverdientijd. De gevolgen voor huurwoningen werden niet specifiek onderzocht.

Energiemarkt teleurgesteld over uitstel

Branchevereniging Holland Solar had liever gezien dat de Tweede Kamer de wet wel had aangenomen, zodat er voor zonnepaneelbezitters eindelijk eens duidelijkheid zou komen over de situatie ná 2023. Netbeheerders en energieleveranciers onderschrijven dit belang, maar zeggen er klaar voor te zijn als de wet door het nieuwe kabinet wordt ingevoerd.

TNO: Rapport effect afbouw salderen (2020)
Meer over de salderingsregeling

Geef een reactie