Onnodige investeringen

In Nederland liggen veel gasleidingen van dertig tot veertig jaar oud, die toe zijn aan een opknapbeurt. Tenzij een wijk Nul op de Meter (NOM) wordt en van het gas af gaat. Voor netbeheerders is het goed om te weten welke toekomstplannen woningcorporaties hebben voor een bepaalde wijk. Dat kan onnodig investeren in het gasnetwerk voorkomen. Rob Goes van Liander: ‘Presikhaaf kost de maatschappij 650.000 euro.’

Hoe het wel moet

De les is geleerd. Liander zit nu vanaf het begin aan tafel bij de Friese woningcorporatie Elkien, die haar hele kernwoningvoorraad (15.000 woningen) in 2030 energieneutraal wil hebben. De eerste woningen zijn al geselecteerd. Daarbij keek Elkien naar de volgende punten:

  • Zijn de bewoners welwillend?
  • Is het energielabel laag?
  • Hoe hoog is de energierekening van bewoners?

Extra toegevoegd

Het perspectief  van de netbeheerder ontbrak nog op het lijstje. De netbeheerder kan namelijk zien hoe de huidige infrastructuur in elkaar steekt en of deze op de nominatie staat om binnenkort volledig vervangen te worden. Netbeheerder Liander maakt nu kaarten waarop Elkien precies kan zien welke woningen geschikt zijn om ‘all electric’ te worden. Op deze manier wordt het perspectief van de netbeheerder dus toegevoegd.

Gebruik maken van elkaars kennis

Ook Henk Heikema van der Kloet, portefeuillemanager Elkien, is blij dat Liander aan tafel zit. Net als Goes roept hij andere woningcorporaties op om netbeheerders zo vroeg mogelijk te betrekken bij Nul-op-de-Meterplannen: ‘Maak gebruik van elkaars kennis! Zo voorkom je onnodige kosten en obstakels. Samen kom je tot de slimste oplossingen.’

Stroomversnelling

De Nederlandse netbeheerders zoeken steeds nadrukkelijker de samenwerking met andere partijen op. Zo werd Netbeheer Nederland, waarin Liander samen met alle andere Nederlandse zit, onlangs lid van netwerk Stroomversnelling. Het doel: vroeg aansluiten bij projecten om het energienetwerk slim te verduurzamen. En daarbij samenwerken met bouwers, toeleveranciers, financiers en overheden.

Energienetwerk van de toekomst

‘Over dertig jaar zal het energienetwerk er heel anders uitzien dan nu. Daar willen we nu al op inspelen’, spreekt Goes uit. Dat houdt meer in dan alleen strategisch bepalen welke wijken naar Nul op de Meter kunnen. Samen met bouwers en installateurs denken netbeheerders na over de opvang van de stroompieken en dalen, over het transport van energie en over het toenemende elektriciteitsverbruik.

Meer over de energietransitie

Bron: Stroomversnelling, Liander

Beoordeel uw merk hier! 

Plaats een recensie!

Geef een reactie