Nieuwe Europese wetgeving

Dit is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving voor het terugleveren van elektriciteit. Installatiebedrijven moeten vanaf 27 april een certificaat bij de zonnepanelen of andere opwekinstallaties meeleveren, waaruit blijkt dat ze voldoen aan de Requirements for Generators (RfG) en aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit.

Certificaat bij zonnepanelen

Ook als de bestaande zonnepanelen worden uitgebreid of de omvormer wordt vervangen moet de hele installatie voldoen aan de nieuwe eisen. Als de netbeheerder vraagt om het certificaat, dan bent u wettelijk verplicht om deze te kunnen tonen. Ook het melden van (het opgestelde vermogen van) zonnepanelen en andere opwekinstallaties bij de netbeheerder wordt verplicht.

Nieuw platform voor aanmelden zonnepanelen

Het melden van teruglevering was tot nu toe vrijblijvend. Consumenten en bedrijven meldden hun zonnepanelen of andere opwekinstallatie aan via www.energieleveren.nl. Vanaf de wetswijziging wordt er een nieuw platform geïntroduceerd voor het aanmelden van zonnepanelen en teruglevering. Met de gegevens uit de meldingen kunnen de netbeheerders de stabiliteit van het elektriciteitsnet beter waarborgen en toekomstbestendig houden.

Aanleveren prognosegegevens

Een andere belangrijke wijziging is het verplicht aanleveren van prognosegegevens voor de transport van elektriciteit. Deze wijziging geldt alleen voor grote opwekinstallaties vanaf 1 Megawatt (MW). Consumenten en bedrijven met een 3x80 Ampère aansluiting of kleiner (kleinverbruikers) hoeven deze gegevens niet aan te leveren.

Betrouwbaar elektriciteitsnet

De nieuwe eisen zorgen er dus voor dat het huidige elektriciteitsnet voor ieder huishouden beschikbaar, betrouwbaar en vooral betaalbaar blijft. De nieuwe eisen en afspraken zijn in 2018 wettelijk vastgelegd in nieuwe Europese netcodes (8 verordeningen) en in de Nederlandse Netcode Elektriciteit. De wetswijziging geldt voor alle opwekinstallaties met een (gewijzigd) vermogen vanaf 800 Wattpiek (+/- 3 zonnepanelen).

netcode elektriciteit

Bron: Autoriteit Consument & Markt (ACM), Europese Unie, Enexis Netbeheer

6 reacties op “Nieuwe en strengere technische eisen aan zonnepanelen”

  1. C J van Dongen

    Ik heb 15 zonnepanelen in 2011 geleverd door EPM in Maastricht. Die firma weigert elke nazorg: wij doen niet meer in zonnepanelen. In 2018 zijn er 8 panelen bij gezet door Volta, Volta wil niet zorgen voor panelen door anderen geleverd. Al die panelen zijn aangemeld en werken goed. Hoe kom ik aan certificaten voor buraucraten?

  2. ZEP

    Beste Helena,

    Dat was inderdaad de reden. Bedankt voor je bijdrage.

    Groetjes en fijn weekend,

    Arnold

  3. Helene

    Beste Arnold,

    Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het meteen aangepast!

    Mag ik je er op wijzen, dat je 20 dagen druk doende bent geweest, om het begrip KW/WP te begrijpen en na te rekenen, en dit dus niet valt onder(Ik heb het meteen aangepast!)

    Met vr groet,
    Helene.

  4. ZEP

    Beste Kenneth,

    Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het meteen aangepast!

    Groetjes,
    Arnold

  5. Kenneth van Grondelle

    er staat een type fout in de laatste alinea. “De wetswijziging geldt voor alle opwekinstallaties met een (gewijzigd) vermogen vanaf 800 kW (+/- 3 zonnepanelen)”. Moet natuurlijk zijn “opwekinstallaties met een (gewijzigd) vermogen van 800Wp”! Een factor 1000 minder….

Geef een reactie