Grote investeringen voor de toekomst
Netbeheerders moeten het stroomnet flink uitbreiden om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen. In de komende jaren zal daarom een aanzienlijk bedrag worden geïnvesteerd. De overheid ondersteunt deze uitbreiding met een lening van 19 miljard euro. Hiervan wordt 2 miljard beschikbaar gesteld in 2025 en 17 miljard in 2026. Deze investeringen moeten worden terugverdiend, waardoor zowel huishoudens als bedrijven hogere kosten kunnen verwachten op hun energierekening.
Prijsstijgingen voor huishoudens en bedrijven
De ACM berekent dat een gemiddeld huishouden volgend jaar ongeveer 60 euro meer zal betalen. De totale netbeheerkosten stijgen naar verwachting van 7 miljard euro per jaar nu, naar tussen de 18 en 25 miljard euro in 2050. Hierdoor kunnen de jaarlijkse transportkosten voor elektriciteit voor huishoudens oplopen van 50 euro nu tot 600 tot 800 euro in 2050. Ook grootverbruikers, zoals industriële bedrijven, krijgen te maken met aanzienlijk hogere kosten.
De onvermijdelijke kosten van netbeheer
Netbeheerkosten maken vast deel uit van de energierekening en zijn grotendeels onvermijdelijk. Steeds meer bedrijven en huishoudens stappen over op duurzame elektriciteit, zoals wind- en zonne-energie. Hierdoor stijgt de hoeveelheid elektriciteit die het netwerk moet vervoeren, wat voor extra belasting zorgt. In veel gebieden is het elektriciteitsnet al vol, waardoor netbeheerders moeten investeren in uitbreiding en versterking. Deze forse kostenstijgingen zijn essentieel om de energietransitie mogelijk te maken en de vraag naar elektriciteit bij te houden.
Bron: ACM
T M
Verduurzamen oké,.
Alleen vind ik het vreemd dat de klanten van energie leverancier extra moeten betalen, de leveranciers krijgen ook diverse subsidies om wind/zonne parken te plaatsen, laat deze afschakelen om net belasting te verminderen.
De klanten wordt geadviseerd om accu’s te plaatsen om net overbelasting te verminderen.
Nog meer kosten en subsidies.
Niet dat ik tegen subsidies ben, integendeel bij sommige huishoudens Rijssen de kosten de pan uit omdat men wel moet investeren, anders wordt het onbetaalbaar om een beetje energie te gebruiken.
Marc
Begrijpelijk, kosten moeten er worden gemaakt en in het netwerk moet worden geïnvesteerd. Wat ik alleen niet begrijp is dat de klant weer de dupe is en straks meer moet gaan betalen. Al jaren heeft men dit zien aankomen, maar niemand die iets heeft gedaan. Aandeelhouders, CEO’s of welke hoog geplaatste heren/vrouwen hebben hun zakken gevuld en nu mogen wij het weer gaan oplossen.