Afschaffen salderingsregeling
Netbeheerders willen dat het kabinet sneller investeert in het stimuleren van energieopslag. Het afschaffen van de salderingsregeling zorgt voor een groeiende behoefte om de eigen opgewekte zonne-energie op te slaan. Terugleveren brengt nu net zoveel op als het zelf gebruiken van de zonne-energie, waardoor de markt voor energieopslag stilstaat. Het elektriciteitsnet gaat steeds meer gebukt onder de toenemende stroompieken van zonnepanelen, terwijl een thuisbatterij deze stroompieken grotendeels wegneemt. Hierdoor ontstaat ruimte voor veel meer zonnepanelen.
Begrenzen omvormers zonnepanelen
Een andere belangrijke maatregel die netbeheerders in de quickscan voorstellen is het begrenzen van omvormers. Zij stellen voor om deze tot maximaal 70% van het vermogen te begrenzen. Dit zorgt er weliswaar voor dat de jaarlijkse productie 10% minder is, maar levert 50% meer ruimte op in het elektriciteitsnet. Ook moet een 3-fase omvormer verplicht worden, waardoor het eigen verbruik van zonne-energie toeneemt en teruglevering verminderd.
Terugverdientijd zonnepanelen
Nu denk je vast, hoe zit dat dan met de terugverdientijd van mijn zonnepanelen? Bij de huidige stroomprijs is de terugverdientijd nu zo’n 3 of 4 jaar, terwijl zonnepanelen een levensduur van minimaal 25 jaar hebben. Zonnepanelen zijn significant goedkoper, het vermogen per oppervlakte is veel hoger en vanaf 1 januari 2023 verdwijnt ook nog de btw op zonnepanelen. Met die terugverdientijd zit het dus wel goed. Ook na het afschaffen van de salderingsregeling blijft de terugverdientijd zo rond de 7 jaar. Met opslag van je zonnestroom schroef je de terugverdientijd straks ook weer terug.
Bron: Netbeheer Nederland
Marius Toonen
Waarom afschaffen saldering? Telkens als de burger heeft geïnvesteerd vindt de overheid dat ze hun beleid moeten wijzigen om vervolgens de burger te benadelen.
Stimuleer grote batterijen bij grote zonneparken, dat is veel goedkoper dan heel veel kleine batterijen bij een heel veel burgers. Waar halen we de installateurs om al die kleine batterijen aan te sluiten? Wat ook kan is verspreid over Nederland waterstof gaan produceren, we hebben overal aardgasnet om waterstof in te pompen. Het elektriciteitsnet hoef je dan veel minder te verzwaren.
Sandman67
*Per 1 juli 2022 ontvangt een klant met een variabel tarief 50% van het leveringstarief per kWh als terugleververgoeding. De saldering vindt maandelijks plaats met de tarieven van de betreffende maand. De berekening is terug te zien op je jaar- of eindnota.
Dit las ik op de site van BudgetEnergie. Kan iemand ‘vertalen’ wat dit (ongeveer) in financiële zin betekent in vergelijking met de voorgaande situatie (ik lees nergens op de site terug wat voorgaand percentage was). Al met al vind ik het allemaal vrij ondoorzichtig wat nu de (financiële) consequenties zijn van bovenstaande wijziging. Naast het tarief van 50% lees ik elders op de site dat saldering van teruglevering jaarlijks dient plaats te vinden. Als ik bovenstaande lees, begrijp ik dat BudgetEnergie dit maandelijks doet wat voor ten nadele is voor de consument.
Berina van Beers
Van mij mag de salderingsregeling vandaag nog worden afgeschaft.
Het ging mij om het milieu en duurzaamheid. Geld maakt niet uit. Denk aan het milieu en stop met zeuren over geld.
Bert Gerritsen
Waarom investeert een energie leverancier niet in het maken van waterstof uit de grote hoeveelheid te veel opgewekte energie? Altijd beter dan het weg te gooien. Waterstof samen met CO2, dat we veel te veel hebben, is ook weer om te zetten in aardgas dat we ook te weinig hebben. Waar wacht iedereen op??
Jac Wijnhoven
Kabinet moet naar mijn idee nog instemmen met het voorstel om de salderingsregeling in 2025 af te bouwen. Was eerder gepland op 2023.
Als de salderingsregeling stopt moeten we wel erg grote accubatterijen gaan installeren. Gaat nooit rendabel worden. Om zomer/winter te overbruggen is al gauw een capaciteit van 600kWh nodig, dat kost nu kapitalen!
boaz molenaar
Wij hebben onlangs een passieve woning gebouwd. Dit is een flinke investering geweest.
Wij hebben er alles aan gedaan om het huis zo energiezuinig te maken als mogelijk. De energie die wij gebruiken leveren wij ruimschoots terug door de aanschaf van zonnepanelen. Voor deze bouw is geen euro subsidie verschaft. Hoezo stimuleren om minder energie te verbruiken.
Charles Sluiter
Als grote investeerders, veelal buitenlandse partijen/investeerders 15 jaar lang flinke SDE-subsidie krijgen voor de land-ontsierende zonneparken, waarom zouden wij als kleine Nederlandse particulieren dan niet ook 15 jaar mogen salderen?
Als de regering energieneutraal wil stimuleren, dan heb je de gehele bevolking nodig en niet alleen de grote buitenlandse investeerders. En als zonnepanelen op je eigen dak interessant blijft, dan zijn mensen ook veel eerder bereid om dit te combineren met een warmtepomp. En alleen dan komen we van het gas af, wat ze toch zo graag willen.
Lei de Jong
salderingsregeling is ingesteld om de mensen te stimuleren zonnepanelen te plaatsen ,de netbeheerders hadden kunnen verwachten dat dit succesvol is en er dan ook op moeten inhaken om het net uit te breiden , niet eerst kapitalen verdienen en dan zeggen dat er geen plaats meer is op het net
Jack Puts
Het afschaffen van de salderingsregeling is van de zotte.
Ik heb meer dan 10000 Euro geïnvesteerd om van het gas af te kunnen. ( want dat was toch ons doel…!?) Dat lukt mij alleen als ik mag salderen. Straks gaat dat dus niet meer en moet ik weer gas gaan afnemen….. waanzin
Jack Puts
Helemaal mee eens.
Ik ben echter ook van mening dat de megagrote zonneparken zelf moeten zorgen (lees: betalen) voor de verzwaring van het netwerk. Nu worden er grote winsten gemaakt over de rug van de netbeheerders en de burgers.
Rob Boesten
Eens. En de netbeheerders doen alsof de energie transitie als een verrassing komt, terwijl die er toch al een jaar of tien zit aan te komen.
Aguile Bjjskol
Sneller afbouwen salderingsregeling spant paard achter de wagen, want dat betekent een onbetrouwbare overheid. Burgers hebben een investering in zonnepanelen gedaan vertrouwende op deze randvoorwaarde. Dit nu tussentijds terugdraaien maakt burgers kopschuw om duurzame investeringen in de toekomst te doen. Want wat is dan het volgende, lagere teruglevertarieven?, belasting op gebruik eigen laadpaal omdat er minder accijnzen binnenkomen, etc? En we moeten het nu net hebben van de burgers die bereid zijn te investeren in duurzame oplossingen, anders gaat de energietransitie niet lukken. Terugdraaien saldering schaadt dus meer dan het baat.
Investeer liever meer in uitbreiding stroomnet, en verplicht toekomstige grote zonnestroomprojecten om de opgewekte stroom tijdens piekmomenten op te slaan en die dan later weer te leveren.