Cijfers in Nederland
Nederlandse consumenten gooien ieder jaar zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg, dit is ruim 150 euro persoon. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog een zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel.
Welke producten gooien we het vaakst weg?:
- Melk en melkproducten
- Brood
- Groenten
- Fruit
- Sauzen, oliën en vetten
Foto: Voedselverspilling
Initiatieven
Er lopen al diversie initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Enkele voorbeelden:
- De Foodbattle is een initiatief waarin 2000 deelnemers 3 weken lang proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dit geeft waardevolle inzichten in hoe mensen voedsel aankopen, bereiden en bewaren.
- Een ander initiatief is Tas-Toe. Zij gaan voedselverspilling tegen in de horeca. Het eten dat je niet op-krijgt bij Tas-toe restaurants, gaat in een zogenaamde Tas-Toe mee naar huis. Dit maakt het gebruik van de doggybag normaal en zet schaamte om in een compliment aan de kok.
- Op de website Kliekipedia.nl kan iedereen inspiratie opdoen om van kliekjes iets lekkers te maken. De website biedt inspiratie, informatie, tips en recepten om verspilling terug te dringen.
Tips voor minder verspilling/
Zonder deze initiatieven kunt u zelf ook veel doen om voedselverspilling tegen te gaan. Om u op weg te helpen vindt u hier een aantal tips.
- Kijk wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen.
- Maak een boodschappenlijst.
- Koop verse producten niet te ver van te voren.
- Let op de hoeveelheden die je kookt.
- Zorg voor een voorraadje lang houdbare producten: die kun je gebruiken om te koken met restjes.
- Zet je koelkast op 4 graden, dat is een goede temperatuur om producten te bewaren.
- Bewaar restjes in een goed afgesloten bakje, dan bederven ze minder snel.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.