Afvalverbrandingsinstallaties
In Nederland staan op dit moment 18 centrales die afval omzetten in energie. Dit worden Afval Verbrandings Installaties (AVI’s) genoemd. Dergelijke grote installaties lijken door de crisis iets minder gemakkelijk opgezet te worden, maar kleine, lokale initiatieven winnen wel aan populariteit. Hieronder enkele voorbeelden van initiatieven in Nederland.
Foto: Energie opwekken met afval
Dordrecht
Dordrecht gaat door middel van stadsverwarming er voor zorgen dat het fossiele brandstofverbruik omlaag gaat. 17 Kilometer leiding moet er voor zorgen dat 10.000 Dordtse huizen van warmte worden voorzien. Deze warmte is afkomstig van de hitte die vrijkomt bij de verbranding van restafval. Door over te schakelen op restwarmte, bespaart Dordrecht kosten en verminderen ze de CO2-uitstoot.
Van Gansewinkel
Afvalrecycler Van Gansewinkel gaat afgedankt tuinmeubilair verwerken voor de webwinkel tuinmeubelen.nl. De webwinkel biedt de mogelijkheid om de oude tuinmeubelen thuis op te laten halen op het moment dat de klanten nieuwe tuinmeubelen aanschaffen. De oude tuinmeubelen worden dan op een duurzame manier verwerkt. Met deze samenwerking wordt er naar verwachting 150.000 kg tuinmeubelen tot een hoogwaardige grondstof verwerkt. Deze grondstof wordt gebruikt als bijvoorbeeld dakbedekking.
Brandstoffen uit plastic
Het Nederlandse ingenieursbureau Petrogas zet plastic om in hoogwaardige brandstoffen. Petrogas gaat voor, in totaal 225 miljoen euro, aan machines bouwen om plasticafval om te zetten in diesel. Het hergebruiken van het afval is wel lastig, omdat plastic in allerlei variaties en met zeer verschillende coatings voorkomt. Petrogas produceert uit 1 kilo plasticafval ongeveer 1 liter dieselbrandstof.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.