Paniek is nooit een goede raadgever

Dus het is belangrijk om rustig te blijven. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit onderwerp serieus moet worden genomen. Tijdens een wedstrijd voor ethische hackers bleken laadpalen zeer hackgevoelig. Het was bijvoorbeeld vrij eenvoudig om via Bluetooth verbinding te maken en zo toegang te krijgen tot een laadpaal. Vanaf de laadpaal bleek het vervolgens mogelijk om toegang te krijgen tot andere slimme apparaten in huis, zoals de wasmachine, lampen of thermostaat.

Laadpalen vormen op deze manier een essentiële schakel naar het stroomnet, wat risico's op instabiliteit kan opleveren. Een grote hack zou het hele energiesysteem kunnen beïnvloeden.

Knipperende lampen en diefstal

Natuurlijk is het vervelend als je lampen plotseling aan en uit gaan, of als je thermostaat ineens naar dertig graden schiet, maar meestal is dit niet direct levensbedreigend. Echter, een hacker kan ook contact maken met de auto zelf. Het spreekt voor zich dat het erg gevaarlijk kan zijn als een auto plotseling tot stilstand komt op de snelweg. Daarnaast zijn elektrische auto’s relatief eenvoudig te stelen. Dit gebeurt vaak door de code van de keyless card te kraken. Op deze manier kunnen dieven de auto meenemen zonder de sleutel te gebruiken.

Tips

Om te voorkomen dat je als bestuurder zonder vervoer komt te zitten, hier een aantal tips:

Wees voorzichtig met onbekende wifinetwerken.
Bescherm je keyless card met een speciaal hoesje zodat hackers er niet bij kunnen.
Installeer altijd de nieuwste software wanneer deze beschikbaar is.
Installeer een firewall.
Gebruik antivirussoftware.
Deel geen informatie over je auto op sociale media.

Hoewel er risico's zijn verbonden aan elektrische auto's, kunnen deze met gezond verstand en voorzorgsmaatregelen tot een minimum worden beperkt.

Meer over elektrische auto's

Geef een reactie