Klimaattop in Madrid
Na de laatste Klimaattop in Polen was de teleurstelling al voelbaar. Na afloop van de 25e Klimaattop in Madrid was dit niet anders. Wederom werden er slechts toezeggingen gedaan en kwamen de landen niet tot concrete klimaatplannen om een klimaatcrisis af te wenden.
Klimaatneutraal in 2050
De landen werden het wel eens over een doelstelling: In 2050 moeten alle landen klimaatneutraal zijn. Hongarije, Tsjechië en Polen lagen tijdens de bijeenkomst nog dwars, maar gingen uiteindelijk toch overstag. Polen kreeg uitstel over hun beslissing. Polen is sterk afhankelijk van steenkool en wilde klimaatneutraliteit liever uitstellen naar 2070. De overige landen gingen niet akkoord.
Green Deal van Timmermans
De plannen voor klimaatneutraliteit zijn samengevat in de Green Deal van Eurocommissaris Timmermans. Timmermans presenteerde samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een stevig pakket met maatregelen, om klimaatneutraliteit in 2050 te realiseren. De 50 stappen van de Green Deal worden komende jaren uitgewerkt.
Wie gaat wat betalen?
Vooral de vraag “Wie gaat wat betalen?” werd veel gesteld, maar bleef wederom onbeantwoord. Na 16 dagen onderhandelen staat die vraag dus nog fier overeind. Arme landen willen graag financiële steun, steenkoollanden willen financiële compensatie en rijkere landen willen niet betalen. Volgend jaar in Glasgow hoopt men alsnog een oplossing te vinden.
Tussentijdse VN-Klimaattop
Afgelopen september werd door VN staatsecretaris-generaal, António Guterres zelfs een tussentijdse Klimaattop belegd. Op uitnodiging kwamen toen 77 van de 194 landen langs om de klimaatambities bij te stellen. De magere opkomst was misschien al een voorbode van een, in veel ogen, ‘mislukte’ 25e Klimaattop. Vanaf 1 januari 2020 treden de afspraken uit Parijse Klimaatakkoord voor alle deelnemende landen in werking.
Bron: COP25
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.