Probleem met dubbele energiebelasting bij bidirectioneel laden

Volgens Jansen moeten kleinverbruikers met een batterij, zoals een thuisbatterij of een elektrische auto, energiebelasting betalen bij het afnemen van stroom van het net. Als zij deze stroom later weer terugleveren aan het net, betalen zij opnieuw energiebelasting. Hierdoor ontstaat een dubbele heffing. Bij grootverbruikers is dit probleem sinds 1 januari 2022 opgelost. Voor kleinverbruikers speelt dubbele belastingheffing nu meestal nog geen rol door de salderingsregeling. Het kabinet wil deze regeling echter per 1 januari 2027 afschaffen. Hierdoor zullen kleinverbruikers, zoals consumenten, ook te maken krijgen met dubbele energiebelasting.

Mogelijke oplossingen in de toekomst

Uit eerder onderzoek blijkt dat er momenteel geen oplossing beschikbaar is voor het probleem van dubbele belastingheffing. Jansen geeft aan dat het kabinet blijft kijken naar technologische ontwikkelingen die kunnen helpen dit probleem te voorkomen. Indien nodig wordt de wetgeving of uitvoering van de energiebelasting aangepast.

Plan van aanpak voor 2025

Binnen de actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten werkt het kabinet aan een plan van aanpak voor bidirectioneel laden. Dit plan komt in 2025 beschikbaar en benoemt de grootste uitdagingen en oplossingen voor bidirectioneel laden in de publieke ruimte. Het vermijden van dubbele energiebelasting en de benodigde wet- en regelgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Omdat sommige problemen op Europees niveau opgelost moeten worden, werkt Nederland samen met andere landen en marktpartijen binnen een door Duitsland geleide Europese coalitie.

Terugverdientijd van thuisbatterijen

Jansen ging ook in op de situatie rondom thuisbatterijen. Onderzoek van CE Delft en Witteveen+Bos laat zien dat de terugverdientijd van een thuisbatterij momenteel nog lang is. Een rendabele businesscase is alleen mogelijk met forse stimulering. Daarnaast kan een thuisbatterij in sommige gevallen netcongestie verergeren. Om dit te voorkomen, laat het kabinet onderzoeken hoe thuis- en buurtbatterijen netcongestieneutraal kunnen worden ingezet. Een update over de terugverdientijd en verdienmodellen van thuisbatterijen volgt binnenkort. De Tweede Kamer krijgt hier in het voorjaar van 2025 een terugkoppeling over.

Onderzoek CE Delft en Witteveen+Bos

Bron: CE Delft

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie