Aardbevingsschade door gaswinning
De Groningers pleitten al langer voor het verlagen van de gaswinning. De bewoners van de provincie worden al jarenlang geplaagd door aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning in Slochteren. Veel huizen kampen met aardbevingsschade en sommige woningen zijn zelfs geheel gesloopt. Na veel actievoeren en lang wachten neemt het kabinet nu eindelijk maatregelen.
Terugbrengen gaswinning
Het kabinet wil de gaswinning volgend jaar al terugbrengen naar maximaal 12 miljard kuub. Vorig jaar werd er nog 23,6 miljard kuub aan aardgas gewonnen. In 2013 was dit nog twee keer zoveel: 54 miljard kuub. De gaswinning wordt in het decennia erna afgebouwd tot nul. Minister Wiebes (Economische Zaken & Klimaat) sprak over een keerpunt. Ondanks dat er een deel van het Groningse gas door deze maatregel in de grond blijft zitten, kiest het kabinet dus voor de veiligheid van de Groningers.
Gasvoorraad in Groningen
De geschatte voorraad gas in het Groningse grond is ongeveer 650 miljard kuub. Bij een gaswinning van 50 miljard kuub per jaar, zou de voorraad sowieso over 12 jaar uitgeput zijn. Een zoektocht naar een alternatieve manier van verwarming is daarom noodzakelijk. Volgens minister Wiebes komt niemand in de kou te zitten.
Bouw nieuwe stikstoffabriek
Allereerst wordt de export van Gronings aardgas naar het buitenland wordt flink teruggeschroefd. Daarnaast zal er in de regio Groningen een stikstoffabriek wordt gebouwd. Deze moet buitenlands gas geschikt maken voor Nederlandse huishoudens. Op dit moment zijn er al 3 stikstoffabrieken in Nederland. Voor de bouw van de nieuwe fabriek wordt 500 miljoen euro uitgetrokken. Wiebes gaf wel aan dat het stoppen van de gaswinning voor alle Nederlanders de komende jaren voelbaar gaat worden in de portemonnee. Naast deze maatregelen biedt ook de recente vondst van de gasbel vlakbij Schiermonnikoog een alternatief voor het Groningse gas.
Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.