Klimaatdoel: Maximaal 1,5 graad opwarming
195 landen wereldwijd tekenden in 2015 het Parijse Klimaatakkoord. In dit akkoord werd afgesproken dat de temperatuur van de aarde niet boven de 2 graad mag komen. Later werd dit bijgesteld naar zelfs 1,5 graad. Het IPCC, dat onderdeel is van de Verenigde Naties, deed onderzoek naar de stand-van-zaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde.
Koers opwarming van 3 graad
Het IPCC concludeert dat het een hels karwei wordt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Om dit te behalen moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 al gereduceerd zijn met 45%. Vanaf 2050 mag er netto helemaal geen uitstoot van schadelijke gassen meer zijn. In het rapport wordt gesteld, dat we nu afkoersen op een opwarming van 3 graden. Met het huidige tempo is over 15 jaar een opwarming van 1,5 graad al een feit.
Transitie naar schone energie
Veel van de 195 landen die instemden met het Klimaatakkoord hebben nog veel te weinig toezeggingen gedaan en acties ondernomen. Plannen om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas zijn er nog veel te weinig. Deze vervangen door zon- en windenergie zou dé oplossing betekenen, maar de landen doen nog te weinig aan de transitie naar schone energie.
Bescherming en herbebossing
Ook de wereldwijde en massale boskap moet direct gestopt wordt. In plaats daarvan moet er juist geïnvesteerd worden in herbebossing en bescherming van ons groen. Een bosrijke omgeving heeft een grote bijdrage in de reductie van Co2. Dure en ingrijpende technieken als ondergrondse Co2-opslag zijn dan helemaal niet nodig.
Desastreuze gevolgen
Bij een opwarming van 1,5 graad zijn de gevolgen al merkbaar, stelt het IPCC: meer hittegolven, extreme droogte en neerslag. Maar ook gevoelige ecosystemen, zoals koraalriffen en poolgebieden sneuvelen sneller. Als gevolg hiervan ontstaan er meer overstromingen en ontstaat er watersnood door de stijgende zeespiegel. Bij een opwarming van 2 of zelfs 3 graad zijn de gevolgen desastreus en waarschijnlijk onomkeerbaar.
Grootschalig klimaatonderzoek
Wetenschappers van over de hele wereld hebben bestaand klimaatonderzoek geanalyseerd en verwerkt tot het IPCC-rapport. Het is de eerste keer dat een dergelijk rapport naar buiten wordt gebracht. Het rapport wordt door 195 landen erkend en zorgt daarmee voor een wereldwijde consensus over opwarming van onze aarde. De conclusie van het rapport is duidelijk: het is al een tijdje vijf voor twaalf.
Samenvatting van het rapport IPCC
Bron: Intergovernmental Panel Climate Change (IPCC)
Henk Daalder Pak de Wind
Correctie, ZEP
Dit IPCC SR15 rapport is niet het eerste rapport.
Ze doen dit elke 5 jaar.
Dit is een Special Report, dat de kans analyseert om onder de 1,5 graag te blijven
Daarvoor is verplichte CO2 afvang nodig
Pacito
Zolang Schiphol mag uitbreiden en er een heel nieuw vliegveld (Lelystad0 wordt bijgebouwd heeft het geen enkele zin dat burgers hun best moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook die klimaattafels laten zien dat de grote vervuilers een minimale inspanning mogen doen en de burgers het maximale moeten doen. Dit gaat niet werken.