Als je vanaf 2026 je CV-ketel gaat vervangen dan is het verplicht over te stappen naar een duurzaam alternatief. Dit kan een hybride warmtepomp, een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet zijn. Dit maakten Hugo de Jonge (minister van Volkshuisvesting) en Rob Jetten (minister Klimaat & energie) vandaag bekend.
Duidelijkheid klimaatafspraken
Deze maatregel ligt in lijn met de klimaatafspraken uit het regeerakkoord, al zijn deze hierin wel veel vrijblijvender omschreven. Met het noemen van een jaartal wil minister De Jonge duidelijkheid geven aan huiseigenaren, woningstichtingen, fabrikanten en installateurs. Op deze manier kunnen zij zich alvast voorbereiden op de overstap van aardgas naar een duurzaam alternatief. Op dit moment is er juist een nijpend tekort aan technisch personeel en zijn voornamelijk hybride warmtepompen niet aan te slepen door de toenemende vraag. De gemiddelde wachttijd is inmiddels opgelopen tot 9 maanden en loopt waarschijnlijk nog meer op na deze aankondiging van minister De Jonge.
Snellere warmtetransitie
Het kabinet zoekt de komende 3 jaar de samenwerking met de installatiebranche om meer monteurs op te leiden en de krapte in deze sector op te lossen. Ook wordt er samengewerkt met fabrikanten om de productie van warmtepompen op te schroeven. Niet alleen zijn er de komende jaren grotere aantallen nodig, ook moet hiermee de prijs van een warmtepomp dalen. Een hybride warmtepomp kost nu zo'n 4500 euro, terwijl de CV-ketel slechts 2200 euro kost. Een volledig elektrische luchtwarmtepomp kost zo'n 7000 euro.
Subsidie hybride warmtepomp
Op dit moment kunnen huiseigenaren die overstappen naar een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp subsidie aanvragen vanuit de ISDE. Dit subsidiebedrag komt neer op zo'n 2000 euro, maar dekt niet het volledige verschil tussen de kosten van een gasketel en een warmtepomp. Tot 2030 stopt het kabinet jaarlijks 150 miljoen euro in deze subsidie om de lasten bij huiseigenaren te verlichten. Het budget voor 2022 was maar liefst 228 euro. Op dit moment is daar nog 154 miljoen van beschikbaar.
Besparing met een warmtepomp
De overstap naar een (hybride) warmtepomp levert een enorme financiële besparing op. Met een volledig elektrische warmtepomp verdwijnt zelfs het hele gasverbruik. Je bespaart hiermee ook de jaarlijkse kosten van de gasaansluiting, maar het maakt een vervanging van je radiatoren wel noodzakelijk. Met een hybride warmtepomp loopt de energiebesparing op tot zo'n 60 procent. Met de huidige gasprijzen loopt dit in de honderden euro's per jaar, waarmee de terugverdientijd mét subsidie relatief kort is. Je hoeft met een hybride warmtepomp de radiatoren niet te vervangen.
Hendrik Poll
Inderdaad, ik kom als energie adviseur bij allerlei gezinnen over de vloer. En zelden zit daar een woning bij die bij de berekening van het ministerie als onderbouwing wordt gebruikt: goed geïsoleerd, label A of B, etc.
En je kunt haast voorspellen wat die gaan doen: in 2025 nieuwe cv aanschaffen, pellet- of houtkachel erbij, en vooral afwachten… jammer.
Kees Janssen
@limbotriker, luchtverwarming kan wel op water dmv een warmtewisselaar, is te vergelijken met een radiateur in een auto. Verder is die verplichting om je gas cv te vervangen door een wp kansloos, omdat deze zoveel stroom verbruiken dat het net het ook niet aankan, er zijn ook nog tienduizenden huisaansluitingen die ook nog geen 3-fasekabel hebben, dus als die allemaal aan de warmtepomp gaan raken ook de netbeheerders overbelast. Veel woningen zijn matig of niet geisoleerd, en hoe moeten de woningbezitters dit gaan betalen?? En niet te vergeten de grote flatgebouwen met een collectief gestookte cv installatie voor tientallen appartementen en die ook warm water levert. Een stadsverwarmingsnet ligt er ook niet binnen 4 jaar, als het er al komt. Veel gemeenten hebben ook hun warmtetransitieplan nog niet klaar….kortom een grote bende met hap snap beleid waar totaal niet over nagedacht is
C van Schaijk
het ministerie heeft weer eens oogkleppen op.
De kreet: Als je vanaf 2026 je CV-ketel gaat vervangen dan is het verplicht over te stappen naar een duurzaam alternatief.
Iedereen van het gas af maar een veel gevallen hoe???
Een paar voorbeelden.
Er zijn huizen die worden verwarmt met een luchtverwarming, dus geen water!!! die kunnen dus niet op een warmtenet, een warmte pomp werkt ook niet omdat er geen warmte kan worden opgeslagen in een voorraadvat, die kunnen dus NIET van het gas af vanaf 2026.
Er zijn huizen die geen plaats hebben voor een warmtepomp,
Zeer oude huizen hebben geen spouwmuur dan werken warmtepompen niet optimaal.
en er zullen best nog veel meer situaties zijn.