De werking van een hybride omvormer
Een hybride omvormer werkt als volgt. Als eerst wordt de opgewekte stroom geleverd aan de apparaten in de woning. Is er geen stroom nodig, dan gaat de opgewekte stroom naar de thuisbatterij. Is de thuisbatterij vol dan gaat de stroom terug over het elektriciteitsnet. Is er een tekort aan stroom dan wordt er als eerst stroom uit de thuisbatterij gehaald om de woning te voorzien.
Zonne-energie opslaan en gebruiken
Wanneer er al een zonnepaneelinstallatie aanwezig is, dan is de huidige omvormer niet slim genoeg om te bepalen waar de opgewekte energie naar toe moet. Voor een bestaand systeem zijn er twee verschillende opties. Er kan gekozen worden om een retrofit naast de bestaande omvormer te hangen. De retrofit zorgt dan voor de energieverdeling in de woning. Een andere optie is om de huidige omvormer te vervangen voor een 1 fase of 3 fase hybride omvormer. Mocht er nog geen zonnepaneelinstallatie aanwezig zijn maar wordt er overwogen om dan ook te investeren in een thuisbatterij wanneer er gekozen wordt voor zonnepanelen? Dan is er een hybride oplossing nodig.
Voordelen hybride omvormers
Wanneer er gekozen wordt voor zonnepanelen dan is er een hybride oplossing nodig. Dit systeem heeft zijn voor- en nadelen.
Noodstroomvoorziening: Hybride omvormers samen met batterijen kunnen voor een noodstroomvoorziening zorgen mocht dit nodig wezen. Dit is alleen nog niet mogelijk met elk hybride omvormer merk.
Lagere elektriciteitskosten: Doordat eigen opgewekte energie opgeslagen wordt in een batterij kan het gebruikt worden tijdens piekuren. Hierdoor kunnen huishoudens sparen op kosten van elektriciteit die normaal uit het elektriciteitsnet wordt gehaald.
Minder afhankelijk: Door zonne-stroom op te slaan en later gebruiken kunnen huishoudens minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
Nadelen hybride omvormers
Hogere aanschafkosten: Hybride omvormers zijn duurder vanwege de extra functionaliteiten in vergelijking tot normale omvormers. Het komt er op neer dat hybride omvormers dubbel zo duur zijn.
Meer installatieruimte nodig: Hybride omvormers en batterijsystemen nemen meer ruimte in dan normale omvormers. Mocht er niet voldoende ruimte aanwezig zijn dan kan dat voor probleem zijn om over te gaan op hybride omvormers en een batterijopslag.
Minder garantie: De garantieduur is korter dan voor gewone omvormer.
Afbouw salderingsregeling
Een hybride omvormer is zeker en oplossing zodra de salderingsregeling vervalt. Helaas is het zolang de salderingsregeling bestaat niet aantrekkelijk om te investeren in een thuisbatterij. Lees meer over de salderingsregeling.
Bron: Isola, Technea, Solvari, Zonnepanelenenergie
Hugo Bol
Goede en duidelijke informatie. Alleen ontbreekt de conclusie dat ook na afschaffing van de salderingsregeling een thuisbatterij nog steeds niet rendabel is (bij de huidige kosten pas na zo’n 40 jaar terugverdiend, terwijl het systeem niet zo lang meegaat).