Weinig aanbod energie
De stijging van de energieprijzen kwam door het grote verschil tussen vraag en aanbod afgelopen winterperiode. Door onder andere de coronacrisis en het uitblijven van Russisch gas uit de pijpleiding Nordstream 2, was het aanbod eind vorig jaar zéér beperkt. Daarbij kan Nederland de gastekorten niet meer opvangen met aardgas uit Groningen, omdat de gaskraan dicht moet. De hoogte van de gasprijs is bepalend voor alle energieprijzen, omdat deze gekoppeld zijn aan de gasprijs.
Gaskraan Groningen weer open
Vertrekkend minister Blok kondigde aan dat dit jaar de gaskraan in Groningen wel verder opengaat en er twee keer zoveel aardgas uit het aardbevingsgebied nodig is. Niet eens om de tekorten voor Nederland op te vangen, maar omdat Nederland contractuele verplichtingen heeft met Duitsland en ook zij afstevenen op een enorm gastekort. Slecht nieuws voor de Groningers dus, die toch al jaren geplaagd worden door de gevolgen van de gaswinning.
Gasprijzen dalen straks weer
Deskundigen verwachten wel dat de gasprijzen dit jaar wel weer dalen. Het eerste kwartaal was de inkoopprijs nog hoog met 95 euro per mWh. In het tweede en derde kwartaal daalt deze tot respectievelijk 55 en 40 euro. In de jaren erna zal de gasprijs weer op het normale niveau zijn van 20 euro per mWh. Daarnaast zorgt ook de lagere vraag naar gas in komende maanden voor een daling van de energieprijzen op de korte termijn.
Energierekening 2022
Hoe de energierekening er uitziet in 2022 ligt deels aan het energiecontract dat je hebt afgesloten. Veel mensen voelen weinig van de hogere gasprijs uit het najaar van 2021, omdat zij een één- of meerjarig contract met vaste (lagere) tarieven hadden afgesloten. Zij hebben juist extra voordeel van de hogere energiekorting die het kabinet aankondigde. De heffingskorting op de energiebelasting valt namelijk 230 euro voordeliger uit. De netwerkkosten voor consumenten stijgen wel, met ongeveer 10 tot 30 euro per jaar.
Nieuwe energiecontract kiezen
Consumenten met een variabel contract of die dit voorjaar een nieuw energiecontract afsluiten gaan sowieso meer betalen, ondanks de gunstigere energiekorting. Bij het aangaan van een nieuw energiecontract is het daarom verstandig om de energieleverancier te vragen naar de tarieven van het variabele modelcontract. Deze tarieven liggen significant lager en daarbij kan je op elk gewenst moment een nieuw vast contract afsluiten als de energieprijzen weer lager zijn.
Bron: Rijksoverheid, Netbeheer Nederland
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.