Groene stroom: Een kantelpunt

Het milieu is de laatste jaren voor veel mensen steeds belangrijker geworden. Toch kan het lastig zijn om oude gewoontes te doorbreken, zelfs als men de intentie heeft om milieubewust te kiezen. In de winkel proberen we vaak groene keuzes te maken, maar soms lonkt een aanbieding die toch minder duurzaam blijkt. Geld speelt uiteraard een grote rol in deze keuzes.

Maar wat als een energieleverancier groene stroom aanbiedt voor dezelfde prijs als reguliere stroom? Dan wordt de keuze plots eenvoudig, en voelt het goed om bij te dragen aan een beter milieu. We zijn immers goed bezig, toch?

Is het wel zo groen?

Helaas kan die trots een deuk oplopen wanneer blijkt dat de keuze toch minder groen is dan gedacht. Veel consumenten denken goed bezig te zijn, maar uit onderzoek blijkt dat niet alle energieleveranciers daadwerkelijk zo groen zijn als ze lijken. Van de 28 energiebedrijven die zijn onderzocht, kregen slechts 11 het label ‘Zeer Duurzaam’.

Lokale energie: Een groenere keuze

We hoeven niemand uit te leggen dat energie importeren uit andere landen vaak minder duurzaam is. Het gebruik van in Nederland opgewekte energie was dan ook een belangrijk criterium in het onderzoek. Leveranciers die hier het beste uit kwamen, zijn OM Energie en Univé Energie (via Greenchoice). Deze bedrijven leveren uitsluitend stroom die afkomstig is uit Nederland. Bovendien compenseren zij de CO2-uitstoot van hun gaslevering door te investeren in hoog aangeschreven projecten.

Lekker groen

Naast OM Energie en Univé Energie werden ook ANWB Energie, Coolblue Energie, EnergieVanOns, Frank Energie, Greenchoice, Powerpeers, Pure Energie, Vandebron en Vrijopnaam beoordeeld als ‘Zeer duurzame energieleveranciers’. Hoe groen is jouw energieleverancier?

Lees hier het hele rapport

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie