Vermogen van een zonnepaneel
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). Dit vermogen wordt bepaald onder ideale omstandigheden. De ideale omstandigheden zijn 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. In de praktijk wordt dit zelden gehaald in Nederland.
Verlies van opbrengst
Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter gaat presteren. Het omgekeerde is helaas waar. Bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk stijgen naar 65 graden. U levert bij deze temperatuur ongeveer 20% opbrengst in. Berekeningen wijzen uit dat elke graad boven de 25 graden Celsius een opbrengstverlies van 0,5% veroorzaakt.
Koel houden van een zonnepaneel
Het is daarom belangrijk om uw zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om uw opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Dit kan door de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.
Temperatuurgevoeligheid
In warme landen wordt meer op temperatuurgevoeligheid van zonnepanelen gelet dan in Nederland. Toch kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo kent een monokristallijn paneel 0,40% verlies per graad en een polykristallijn paneel 0,50%. Dunne film panelen (Amorf Silicium) gaan met 0,20% verlies het beste om met temperatuurvariaties. Van deze zonnecel zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen.
Frans van Woerkom
Etzel, je hebt groot gelijk. Op een paar uitzonderlijke dagen kwam ik met zonnepanelen waar ik mijn handen aan brandde op 10% minder. Je kunt het ook omgekeerd zien: vorig jaar in maart, dit jaar in april kreeg ik 25% meer dan voorspeld. Je jaarproductie zal overigens een factor 1000 hoger zijn 😉
Martien Duijkers
Hallo,
Ik had tuinsproeiers in de buurt staan met grondwater, opbrengst werd ongeweer 20 hoger. Dit was toen de temperaturen boven de 30 graden lagen
Martien Duijkers
Etzel Steinhage
Een lagere productie van (om mijn part) een paar procent door de hitte? Haha, maak je niet druk, geniet vooral van het mooie weer.
Op maand- of jaarbasis gaat het in dit artikel bedoelde verlies namelijk helemaal nergens over. Wel handig is een centimeter of 10 tussen de panelen en het dak, maar dat heb je meestal standaard.
En vooral niet koelen met water. Ons water is hard (kalk) en dat zorgt er voor dat je permanent een lagere productie kunt verwachten.
De ideale omstandigheid in dit artikel wordt in Nederland (door de ligging in het noordwesten) overigens nooit gehaald. Heb zelf 6 kWp op het oostwest-dak liggen, met een productie zo rond de 4,4 kWh per jaar.
Fred
hallo ,
ik zou ook graag willen weten hoe ik mijn panelen het beste kan koelen.
Lijkt me bv. niet verstandig om de tuinslang op de panelen te zetten als ze tussen de 60 – 90 C zijn.
of kan dit geen kwaad bij panelen? ik hoor het graag.
Fred B.
Will
Will 22-7-2015.
buiten temperatuur gemeten van 35oC, de paneel temperatuur was toen 95oC met als gevolg een verlies van 35% aan energie.
ik heb 8 panelen van 240 Wattpiek = 1920 Wattpiek bij 25o C paneel temperatuur.
8 panelen X156 Watt =1248 Watt bij een paneeltemperatuur van 95oC
is het mogelijk om de panelen te koelen om een beter rendement te krijgen?