Vijf Nederlandse kolencentrales
In Nederland zijn nog 5 actieve kolencentrales. De twee oudste centrales zijn de Hemweg en de Amercentrale. Deze centrales moeten eind 2024 zelfs al stoppen met de elektriciteitsproductie uit kolen. De drie nieuwere centrales, die respectievelijk in 2015 en 2016 in gebruik werden genomen, sluiten hun deuren uiterlijk per 31 december 2029.
Transitie kolencentrales
De eigenaren van de vijf centrales (RWE, Vattenfal, Engie, en Uniper) krijgen hiermee de tijd om de centrales geschikt te maken voor elektriciteitsproductie uit een duurzame(re) brandstof. Drie van de huidige vijf centrales gebruik al deels duurzame biomassa. Echter staat de duurzaamheid van biomassa al langere tijd ter discussie. Toch lijken de kolen vervangen te worden voor biomassa.
Nederlandse kolen
Op enig moment waren er in Nederland 12 actieve kolencentrales. Hiervan sloot de eerste in 1983, en in 1996 volgde de tweede sluiting. In de periode 2013-2015 sloten 4 grote centrales hun deuren. Hiervoor werden 3 nieuwere centrales in bedrijf gesteld. Op 1 juli 2017 sloten de 2 centrales op Maasvlakte haar deuren. In november 2015 waren de kolencentrales gezamenlijk verantwoordelijk voor 8 procent van de Nederlandse Co2-uitstoot.
Regeerakkoord kabinet
Met het sluiten van de kolencentrales geeft het kabinet gehoor aan het nieuwe regeerakkoord. Het verbod op kolen levert een maximale bijdrage aan de klimaatambitie om in 2030 de uitstoot van Co2 met 49% terug te dringen. Het sluiten van de kolencentrales maakt geen deel uit van het Klimaatakkoord.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.