Onderzoek naar relatie energielabel en verkoopprijs
Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar het effect van het energielabel bij woningen. Eerder was onderzoek nog niet mogelijk, omdat er te weinig woningen, voorzien van een definitief energielabel (A, B of C), werden verkocht. In 2015 werd de mogelijkheid om zelf een energielabel vast te stellen geïntroduceerd. Dit zorgde voor een sterke stijging van het aantal verkochte woningen voorzien van een definitief energielabel.
Gunstig energielabel, hogere verkoopprijs
Uit het onderzoek blijkt dat een gunstig energielabel de verkoopprijs flink doet stijgen. Zo levert het definitief label tot wel 6000 euro meer op. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde woningwaarde van 297.000 euro. Indien het energielabel 2 stappen hoger is dan bij een vergelijkbare woning, stijgt de verkoopprijs gemiddeld met 2,8% . Bij 3 stappen of hoger is dit 3,6%.
Ontbreken energielabel
Ondanks dat een gunstig energielabel de verkoopprijs opdrijft, zijn er nog veel koopwoningen zonder energielabel. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit om ongeveer 15% van de woningen gaat. Ongeveer 20% van de vooroorlogse woningen hebben geen definitief energielabel. De meeste energielabels worden toegewezen aan rijtjeswoningen.
Energielabel A of B
Inmiddels hebben 290.000 koopwoningen het energielabel A. Dit komt vooral door de stijging van het aantal duurzame nieuwbouwwoningen. Deze woningen hebben altijd het hoogste energielabel A. Toch hebben ongeveer 458.000 koopwoningen nog steeds het laagste energielabel C. Er valt dus nog veel winst te boeken.
Huur- en koopwoning
Bij een vergelijking tussen koop- en huurwoningen valt op, dat 77% van de huurwoningen al voorzien is van een energielabel, versus 33% bij koopwoningen. Wel zijn er meer koopwoningen voorzien van het hoogste label A of B (34%). Het grootste gedeelte huurwoningen hebben een veel lager energielabel (C of lager).
Bron: Calcasa
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.