Succesvolle financieringsronde voor Equinox Ocean Turbines

Het in Leeuwarden gevestigde Equinox Ocean Turbines heeft €2,4 miljoen opgehaald in een recente financieringsronde. Dit kapitaal is afkomstig van diverse investeerders, waaronder EIT InnoEnergy, Damen Maritime Ventures, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen NOM en FOM, investeringsfonds Init Power en twee private investeerders. Met deze financiering wil Equinox hun innovatieve onderwaterturbine verder ontwikkelen en een eerste commerciële installatie van 3 MW realiseren tegen 2027.

Het unieke ontwerp van Equinox's turbine maakt het mogelijk om op rendabele wijze energie te winnen uit lage stroomsnelheden van de getijden. CEO Pieter de Haas benadrukt de belangrijke stap die hiermee gezet is richting de commercialisering van mariene energie. De fondsen zullen worden ingezet om tegen 2025 een pre-commerciële turbine te ontwikkelen en de internationale expansie van het bedrijf te ondersteunen.

SeaQurrent krijgt steun van Waddenfonds

Een ander Nederlands bedrijf, SeaQurrent, heeft eveneens financiële steun gekregen. Maar dan uit een andere bron. SeaQurrent ontving €2,5 miljoen van het Waddenfonds voor de verdere ontwikkeling van hun TidalKite-technologie. Deze onderwatervlieger, die door de getijdenstroming wordt meegetrokken, zet de trekkracht via een kabel en generator om in elektriciteit.

SeaQurrent heeft al enkele jaren een demonstratieproject lopen tussen Terschelling en Ameland met een installatie van 500 kW. De toekenning van het Waddenfonds zal het bedrijf helpen om hun technologie marktrijp te maken en de energieproductie uit getijdenstroming verder te optimaliseren.

Voordelen van getijdenenergie

Getijdenenergie biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere vormen van hernieuwbare energie. Een van de grootste voordelen is de voorspelbaarheid en regelmaat van getijdenstromen, wat betekent dat getijdenenergie een betrouwbare bron van basislast kan zijn. Dit in tegenstelling tot wind- en zonne-energie, waarvan de productie sterk fluctueert.

Hoewel getijdenenergie momenteel nog beperkt is tot installaties met kleine vermogens en relatief hoge kosten, tonen de recente investeringen in Equinox Ocean Turbines en SeaQurrent aan dat er vertrouwen is in het potentieel van deze technologie. Beide bedrijven werken hard aan het verlagen van de kosten en het vergroten van de schaalbaarheid van hun oplossingen.

Toekomstperspectief getijdenenergie

De ontwikkelingen bij Equinox Ocean Turbines en SeaQurrent markeren belangrijke stappen in de richting van een duurzamere energietoekomst. Door de voortdurende innovatie en ondersteuning van investeerders en fondsen, lijkt getijdenenergie een veelbelovende aanvulling te worden op het hernieuwbare energieportfolio van Nederland. Met hun geavanceerde technologieën dragen deze bedrijven bij aan de wereldwijde overgang naar schone en betrouwbare energiebronnen.

Meer over duurzame energie

Bron: Equinox Ocean Turbines, SeaQurrent

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie