Wat is een gesmoltenzoutreactor?
Een gesmoltenzoutreactor gebruikt gesmolten zout om thorium en kernafval als brandstof om te zetten in elektriciteit en warmte. Een groot voordeel is dat deze technologie geen CO₂ uitstoot, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor fossiele brandstoffen. In tegenstelling tot traditionele kerncentrales, waarbij langdurig radioactief afval ontstaat, levert de Thorizon-reactor afval op dat slechts tweehonderd jaar gevaarlijk blijft, in plaats van duizenden jaren.
Het vergunningstraject start
Het formele vergunningstraject voor de Thorizon-reactor begint in 2025, maar voorbereidingen zijn nu al van start gegaan. Thorizon zal dit najaar in gesprek gaan met de Franse en Nederlandse toezichthouders om de technische en veiligheidsaspecten van de reactor door te nemen. Deze fase, ook wel de "preliminary review phase" genoemd, helpt de toezichthouders om het ontwerp en de veiligheidsbenadering van Thorizon te begrijpen. Ook worden de criteria voor de vergunningseisen bepaald.
Volgens Rick Bulk, teamleider vergunningen bij de ANVS, verschilt de Thorizon-reactor aanzienlijk van traditionele kerncentrales: "Waar traditionele reactoren splijtstofstaven in water gebruiken, is bij Thorizon de splijtstof opgelost in zout." Dit vraagt om aangepaste technische normen en veiligheidsrichtlijnen, die tijdens de besprekingen worden uitgewerkt.
Internationale samenwerking als mijlpaal
De samenwerking tussen de Nederlandse en Franse toezichthouders betekent een grote mijlpaal voor Thorizon. Margriet Hooghiemstra van Thorizon benadrukt dat deze samenwerking de deur opent voor de inzet van de reactor in meerdere landen. Een internationaal geaccepteerde vergunning zou de technologische ambities van Thorizon verder kunnen versnellen.
Vooruitzichten voor de toekomst
Thorizon wil de eerste gesmoltenzoutreactor in 2032 in gebruik nemen, een ambitie die volgens het bedrijf haalbaar is op basis van de huidige vergunningsvereisten. Hoewel het formele vergunningstraject naar verwachting ongeveer acht maanden in beslag neemt, kan de technische beoordeling vooraf enkele jaren duren. Thorizon werkt samen met experts en ervaren bedrijven om het proces te stroomlijnen en te voldoen aan de nucleaire veiligheidsnormen.
Waar de eerste reactor wordt gebouwd, is nog onzeker. Zowel Nederland als Frankrijk zijn in beeld. In Nederland verkent Thorizon de mogelijkheden in samenwerking met energiebedrijf EPZ voor een locatie in Borssele. Met deze stappen hoopt Thorizon bij te dragen aan een schone, veilige en duurzame energietoekomst.
Bron: Thorizon
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.