Geen subsidie voor thuis- en buurtbatterijen

De Kamerfracties van de BBB en de ChristenUnie hadden vragen gesteld over de mogelijke subsidiëring van thuisbatterijen en buurtbatterijen. Deze vragen volgden op een studie van CE Delft en Witteveen & Bos. Uit dit onderzoek bleek dat kleinschalige batterijsystemen niet altijd bijdragen aan het oplossen van netcongestie. Sterker nog, ze kunnen deze problemen zelfs verergeren.

De BBB stelde dat thuis- en buurtbatterijen de energietransitie dichter bij de belevingswereld van burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen kunnen brengen. Toch ziet Hermans reden om geen subsidie te verlenen. Volgens haar zijn de maatschappelijke voordelen van deze batterijen beperkt en zijn de kosten hoog. Uit de studie blijkt dat een aanschafsubsidie 40% tot 80% van de kosten zou moeten dekken om de terugverdientijd acceptabel te maken. Dit zou leiden tot een hoge subsidie-intensiteit, iets wat volgens Hermans onrendabel is voor zowel de consument als de overheid.

Grootschalige batterijen groeien zonder subsidies

Wat betreft grootschalige batterijopslag ziet Hermans positieve ontwikkelingen. Ze verwijst naar de vele projecten die in Nederland zijn aangekondigd, waaronder die van SemperPower, DEO en Giga Storage. Deze initiatieven laten volgens de minister zien dat grootschalige energieopslag ook zonder subsidies tot stand komt. Daarom acht zij het niet noodzakelijk om aanvullende financiële maatregelen te nemen om investeringen in batterijopslag te stimuleren.

Wel prijsprikkels voor optimaal gebruik

Als er toch stimulering moet plaatsvinden, dan zou dat volgens Hermans gericht moeten zijn op de manier waarop batterijen worden ingezet. Hoewel batterijen netcongestie kunnen verergeren, kunnen ze ook netcongestieneutraal of zelfs congestieverzachtend worden gebruikt. Hermans wil daarom onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om batterijen netcongestieneutraal in te zetten.

De minister wijst daarbij op de rol van nettarieven en afspraken tussen netbeheerders en batterij-exploitanten. Zo kunnen grootschalige batterijen vanaf volgend jaar een tijdsgebonden transportovereenkomst met TenneT afsluiten. Dit biedt kortingen tot 65% op de transporttarieven, zoals recent gedaan door Giga Storage voor een batterijpark in Delfzijl.

Meer over energie opslaan

Bron: Diverse bronnen

  • Jouw feedback
  • 1   0

Eén reactie op “Geen subsidie voor batterijen, kabinet kiest andere opties”

  1. A So

    Ik vind het een heel goed besluit. Met subsidie is bij normaal gebruik niets te verdienen voor een gewone huis tuin en keuken aansluiting.
    Laat de netbeheerder en energieleveranciers ze maar bij de mensen plaatsen tegen een redelijke maandelijkse vergoeding. Zij weten waar en wanneer er problemen kunnen ontstaan op het net, en kunnen het dan ook oplossen. Als zij massaal accu’s inkopen en plaatsen, kunnen ze dat veel goedkoper dan ieder voor zich. Verder nemen zij dan het risico van defect gaan voor hun rekening. Deze oplossing gaat vele malen sneller dan dat ze in een wijk een accuhuisje moeten bouwen, denk aan plaats en vergunningen.

Geef een reactie