Groningers opgelucht
Het besluit is goed nieuws voor de Groningers die al jarenlang kampen met schade, scheuren en stress door aardbevingen in het gaswinningsgebied. Staatssecretaris Vijlbrief spreekt van een belangrijk moment na decennia van gaswinning uit de Groningse bodem. Hij deelt ook mee dat de problemen voor de Groningers hiermee slechts deels zijn opgelost, want de bevingen gaan waarschijnlijk nog jaren door met alle gevolgen van dien.
Schadeafhandeling ruimer en milder
Het kabinet meldde eerder ook al dat het van plan is de duizenden schadeclaims milder en menselijker af te afhandelen. Sommige mensen wachten al jaren op een besluit, herstel of versteviging van hun woning. Zij leven daardoor al tijden in onveilige woningen, waardoor de stress hoog op loopt. Het kabinet trekt de komende 30 jaar zo’n 22 miljard euro uit voor de Groningse hersteloperatie. De 60 jaar lange gaswinning leverde de staat zo’n 429 miljard euro op, waarvan slechts 1% naar de getroffen provincie ging.
Eerst waakvlam en definitieve sluiting in 2024
Het kabinet kiest er wel voor om de gasputten op de waakvlam te houden voor het komende gasjaar dat loopt van 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2024. Alleen als een gasopslag uitvalt én er een zéér strenge winter komt wordt er nagedacht over hervatting van de gaswinning in Groningen. Premier Rutte gaf ook aan dat de gasvoorraden voor komende winter goed zijn gevuld en de gasputten in Groningen per 1 oktober 2024 sowieso definitief sluiten.
Stikstoffabriek Zuidbroek
Een belangrijke voorwaarde om te stoppen met de gaswinning in Groningen is het in gebruik nemen van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. De bouw van de stikstoffabriek kende nogal wat voeten in aarde en had flink wat vertraging. De GasUnie laat desgevraagd weten dat de fabriek per 1 oktober dit jaar klaar is voor gebruik. In de stikstoffabriek wordt straks hoogcalorisch gas omgezet naar geschikt gas voor Nederlandse huishoudens.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.