Fiscaal beleid voor elektrische auto's herzien door begrotingstekort

Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Financiën weten na berichtgeving van De Telegraaf. “Als gevolg van de rekenfout is een gat in de begroting ontstaan. Om het tekort te dekken, wordt het fiscale voordeel versneld afgebouwd.” Dit voordeel voor elektrische auto’s zou de komende jaren stapsgewijs worden afgebouwd. Eigenaren van volledig elektrische auto’s betalen momenteel geen wegenbelasting. Dit is een maatregel om de overstap van brandstof naar elektrisch te stimuleren. Er zou echter een einde aan deze maatregel komen, want hoe meer elektrische auto’s er op de weg komen, hoe minder inkomsten er uit de wegenbelasting voortvloeien.

Stapsgewijze afschaffing van wegenbelastingkorting

De korting bedraagt nu nog 100 procent. In de oorspronkelijke plannen zou de korting volgend jaar 75 procent bedragen, om vervolgens in 2026 tot en met 2028 te blijven steken op 40 procent korting. In 2029 zou de korting 35 procent zijn, en 30 procent in 2030, om vanaf 2031 helemaal te vervallen. Echter, het Ministerie van Financiën hield bij het doorrekenen te weinig rekening met het hogere gewicht van elektrische auto’s. Door dat hogere gewicht zouden de belastingopbrengsten ook hoger moeten zijn.

Ministerie erkent fout in financiële doorrekening

Een woordvoerder van het ministerie erkende dat het verschil in gewicht dit voorjaar “niet goed in de financiële doorrekening is meegenomen.” Omdat de schatkist door deze misrekening 1,5 miljard euro misloopt, kiest het kabinet ervoor om in 2026 al naar slechts 25 procent korting te gaan en in 2030 naar 0 procent korting.

Fiscaal voordeel voor hybride auto’s

Bezitters van hybride auto’s krijgen dit jaar nog een fiscaal voordeel van 50 procent en volgend jaar van 25 procent. Dat percentage gaat vanaf 2026 naar nul. “Dat blijft zo”, benadrukt de woordvoerder.

Meer over KENNISBANKPAGINA

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie