Fietsend energie opwekken
Dat fietsen energie kan opleveren, is niet nieuw. De meeste elektrische fietsen gebruiken nu batterijen om de lichten van stroom te voorzien. Maar ik herinner me nog een tijd waarin je een dynamo aan je wiel moest bevestigen, en hard moest trappen om je licht brandend te houden. Vooral bij regenachtig weer was het vaak een uitdaging, want de natte band zorgde ervoor dat de dynamo weinig grip had – met als gevolg dat je nog harder moest trappen voor hetzelfde resultaat.
Zonder eigen kracht
Het opwekken van energie door eigen kracht, was toen de norm.
Wat echter wel nieuw is, is niet de fiets die energie opwekt, maar het fietspad. In Noord-Brabant is onlangs de tweede in Nederland aangelegd. Het fietspad tussen Langeweg en Wagenberg bevat maar liefst 600 zonnepanelen die samen genoeg energie leveren voor ongeveer vijftig huishoudens.
Nederland fietsland
Nederland is een echt fietsland, met ruim 37.000 kilometer aan fietspaden volgens de Fietsersbond. Dit is bijna gelijk aan de omtrek van de aarde! Door zonnepanelen in het fietspad te verwerken, kan dit ruimtegebrek op een slimme manier worden opgelost. Als we een halve kilometer fietspad kunnen vullen met 600 zonnepanelen, kun je je voorstellen hoeveel er in heel Nederland passen. Een rekensom leert dat er meer dan 44,4 miljoen zonnepanelen in onze fietspaden zouden kunnen worden geïntegreerd – genoeg om maar liefst 1480 zonneparken van 30.000 panelen te creëren.
Recentelijk kregen de Brabanders bezoek van een Japanse delegatie. Japan, dat op de derde plaats staat als fietsland, is zeer geïnteresseerd in de innovatieve fietspaden die energie opwekken.
Lees hier het artikel van februari 2024
Bron: Fietsersbond
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.