Subsidie voor elektrische auto’s

Voor 2024 was er een totaal budget van € 87,4 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan € 52,5 miljoen voor nieuwe elektrische auto’s en € 29,4 miljoen voor tweedehands elektrische auto’s. Als je een tweedehands elektrische auto aanschaft kon je € 2.950,- subsidie krijgen, maar de subsidiepot voor de elektrische occasion was half juli al volledig uitgeput. Voor nieuwe elektrische auto’s was en is nog steeds voldoende subsidie beschikbaar.

Nieuw budget beschikbaar

Het nieuwe kabinet besloot daarom het subsidiebudget, dat vorig jaar was overgebleven, opnieuw te investeren. Het subsidiebudget voor tweedehands elektrische auto’s is daarmee in één klap met € 23,1 miljoen verhoogd. In de eerste dagen na de bekendmaking stroomden de aanvragen binnen en werd voor ruim 1.100 elektrische occasions een subsidie verstrekt. Op dit moment is het beschikbare budget voor de tweedehands elektrische auto nog € 19,8 miljoen (11 september).

Aandeel elektrische auto’s groeit

Medio 2024 stond het aantal in Nederland verkochte elektrische auto’s op ruim 800.000. Dit betekent dat ongeveer 9% van de totale Nederlandse autovloot een elektrische motor heeft. Het populairste elektrische model is de Tesla MODEL 3. Onder de hybride auto is de Mitsubishi Outlander nog steeds het best verkocht. Vanaf 2030 gaat de fossiele brandstofauto volledig in de ban.

Meer over elektrische auto's

Elektrische auto in Nederland

Bron: RVO

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie