Investering en terugverdientijd thuisaccu

Er zijn een aantal thuisaccu’s op de markt met de mogelijkheid om ongeveer 10 kilowatt op te slaan. Op dit moment zijn de kosten van de thuisaccu nog hoog. Afhankelijk van de gewenste opslagcapaciteit, bedragen de kosten tussen 3.000 en 9.000 euro. De terugverdientijd bedraagt ongeveer 16 jaar voor een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik. De levensduur van een thuisaccu bedraagt ongeveer 15 jaar. Factoren die de terugverdientijd van een thuisaccu verkorten zijn:

  • Stijgende energietarieven
  • Afschaffen salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters
  • Dalende prijzen van accu's
  • Groter onafhankelijkheidsgevoel

De kostprijs zal naar verwachting nog gaan dalen, zoals dat bij zonnepanelen ook het geval is geweest. Hopelijk zal ook de opslagcapaciteit hierbij opgevoerd worden, aangezien vrijwel alle elektriciteitsopwekkers in huishoudens zonnepanelen zijn. En deze logischerwijs in de lente- en zomermaanden de meeste energie opwekken, maar in verhouding meer elektriciteit in de herfst- en wintermaanden nodig hebt.

Energieopslag via thuisaccu

Met de thuisbatterijen die nu op de markt verkrijgbaar zijn kan maximaal 14 kWh opgeslagen worden. Dit betekent dat een woning bij normaal gebruik, nooit geheel onafhankelijk is van het elektriciteitsnet en de energieleverancier. Het klimaat in Nederland is daarnaast niet helemaal geschikt om geheel onafhankelijk te worden. Dit kan tot maximaal 80 procent. Op dit moment is seizoensoverbrugging helaas niet mogelijk.

Thuisaccu en de salderingsregeling

De verwachting is dat de ontwikkeling van de thuisbatterij richting 2030 sterk zal toenemen, omdat er meer vraag naar komt. Deze vraag ontstaat, omdat de salderingsregeling vanaf 2023 tot 2030 langzaam wordt afgebouwd. Energieopslag met een thuisaccu is dan een gewenste oplossing, om de teruglevering die normaal plaatsvindt zelf op te slaan.

Waterstof en energieopslag

Een andere optie van energieopslag is (groene) waterstof. Het is schoon, veilig en overal. Het is het meest voorkomende element in het universum en komt voor in zo’n 70 procent van alle materie. En juist omdat er zo veel van is, kan het overal gewonnen worden. In zijn pure vorm is waterstof een onzichtbaar, reukloos en niet-giftig gas dat lichter is dan lucht. Maar we moeten het wel winnen voor we het kunnen gebruiken, want het komt van nature niet voor als dat pure gas.

Elektrolyse

Om het te gebruiken moet het dus gewonnen (of geproduceerd) worden. Dit gebeurt door middel van elektrolyse, waarbij (gezuiverd) water (H20) opgesplitst wordt in waterstof (H) en zuurstof (O). Voor elektrolyse is veel elektriciteit nodig waardoor het proces inefficiënt is. Het is dus alleen interessant als er veel overproductie is. Het energieverlies is ongeveer 2,5 keer zo groot ten opzichte van andere toepassingen.

Veelbelovend

Energieopslag is een veelbelovende toepassing van waterstof. Door het overschot van hernieuwbare energie op deze manier op te slaan, kan deze later weer als elektriciteit gebruikt worden. Zo wordt de elektriciteit die teveel wordt geproduceerd in de zomer niet terug geleverd aan het (al overvolle) elektriciteitsnet, maar netjes bewaard voor de periode waar geen eigen opwek plaatsvindt.

Gerelateerd nieuws:/

Geef een reactie