Slim laden

Slim laden houdt in dat je het opladen van je elektrische auto thuis afstemt op de meest gunstige uurtarieven van je energiecontract. Je kunt dit handmatig doen door zelf de laadkabel op het juiste moment in te pluggen, maar je kunt het laden ook automatiseren, bijvoorbeeld via een slim laden-app. Dat is pas echt slim laden.

4952 deelnemers

Het Nationaal Laadonderzoek is in samenwerking met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) opgezet en uitgevoerd en is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders (VER). De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) was betrokken bij de uitvoering en validatie van het onderzoek. In totaal namen 4.952 deelnemers deel aan het onderzoek.

Laden op eigen duurzaam opgewekte energie

Vooral thuis wordt slim geladen. Van de mensen die slim laden, doet 83% dit thuis. Veelgebruikt zijn dynamische stroomtarieven en het laden met duurzaam opgewekte energie van zonnepanelen op de eigen woning. Bijna alle thuisladers hebben zonnepanelen, namelijk 91%. Zij willen de opgewekte zonnestroom vaker gebruiken voor het opladen van hun voertuig. Elektrische rijders zijn ook zeer geïnteresseerd in het benutten van lagere stroomtarieven tijdens daluren.

Bi-directioneel laden, hoe zit dat?

Normaal gesproken stroomt elektriciteit naar de auto toe. Bij bi-directioneel laden kan het echter ook andersom: de batterij van de elektrische auto wordt dan gebruikt als tijdelijke energieopslag. Dit kun je vergelijken met een thuisbatterij, een grote accu die je kunt opladen wanneer de stroom goedkoop of zelfs gratis is. Op momenten dat elektriciteit duurder is, heb je zo je eigen voorraad goedkope energie. Slim, maar waarom zou je een grote accu in huis plaatsen als steeds meer mensen al een 'accu op wielen' voor de deur hebben staan?

Geld verdienen met rijdende batterij

49% van de mensen die thuis laden, wil graag bi-directioneel kunnen laden, vooral om stroom van zonnepanelen op te slaan en deze later te gebruiken voor het eigen huis. 68% denkt dat de elektrische auto een onlosmakelijk onderdeel zal worden van de energietransitie, en 37% verwacht geld te kunnen verdienen met hun 'rijdende batterij'.

Rapport Nationaal Laadonderzoek

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie