Terugleverkosten niet meegenomen in wetsvoorstel

In het wetsvoorstel wordt niets gezegd over de terugleverkosten die kleinverbruikers nu betalen voor de zonne-energie die wordt teruggeleverd op het stroomnet. Energieleveranciers voerden deze controversiële terugleverkosten in een rap temp door, toen bleek dat het huidige kabinet niet verder ging met de afbouw van de salderingsregeling. Minister Hermans van (Klimaat en Groene Groei) heeft in het wetsvoorstel wel opgenomen dat energieleveranciers géén negatieve terugleververgoeding mogen rekenen.

Dit voorkomt echter niet dat energieleveranciers op een andere manier extra kosten in rekening kunnen brengen. Toezichthouder ACM vreest dat energieleveranciers de terugleverkosten op andere manier in stand proberen te houden.

Nieuwe vergoeding voor teruglevering

De vergoeding voor de teruggeleverde zonne-energie wordt in het wetsvoorstel omschreven als een “redelijke terugleververgoeding”. Deze mag in elk geval niet negatief zijn, maar heeft geen ondergrens. Energieleveranciers hebben dan de vrije hand om de terugleververgoeding zelf te bepalen. Het ACM wil dat de nieuwe terugleververgoeding een minimumprijs krijgt, altijd concurrerend is en wordt gekoppeld aan de marktwaarde van elektriciteit. Dit om te voorkomen dat energieleveranciers een onevenredige lage terugleververgoeding hanteren.

Vast energiecontract ná 2027

In het wetsvoorstel van Hermans wordt ook geen rekening gehouden met vaste energiecontracten die voor 2027 zijn afgesloten en doorlopen na het stoppen van saldering. Het ACM ziet hiervoor het liefst een overgangsregeling die ervoor zorgt dat voor deze consument de saldering nog blijft tot het einde van het energiecontract óf het voor deze consument mogelijk is om boetevrij over te stappen naar een andere energieleverancier.

ACM: Advies saldering (2024)

Bron: Overheid, ACM

  • Jouw feedback
  • 2   0

Geef een reactie