Experimenteren met waterstof
De eerste woning op het waterstofnet is een replica jaren ’70 woning en staat op het terrein van de TU Delft Campus. Het betreft een blok van 3 woningen, waar ook andere experimenten worden uitgevoerd. De proef is zelfs een Europese primeur, waarbij de waterstof ook echt via een ondergronds leidingnetwerk getransporteerd wordt naar de woning. Daarnaast is de woning ook écht bewoond, is de woning individueel aangesloten en lopen de leidingen door de meterkast van de woning zelf. Hierdoor is de testomgeving zéér realistisch en uniek in zijn soort in Europa.
Veiligheid van waterstof
Een belangrijk onderdeel van de test is de veiligheid van waterstof. Waterstof is nét als aardgas reukloos en er is ontploffingsgevaar. Daarom vinden er binnen het proefproject ook incidenteel calamiteitoefeningen plaats. Deze oefeningen testen onder andere situaties bij lekkage, het uitvallen van de waterstofketel en hoe de leidingen omgaan met trillingen en drukwisselingen.
Geen onderdeel landelijk waterstofnet
Het proefproject is geen onderdeel van de uitrol van een landelijke waterstofnet waar de Gasunie afgelopen juni mee is gestart. De Gasunie gaat aan de slag in de provincie Zeeland en hoopt de eerste woningen in 2025 aan te sluiten op het regionale waterstofnet. Het proefproject van H2@Home eindigt in juli 2022.
Bron: H2@Home, Gasunie / Foto: H2@Home
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.