Wat verandert er met de Energiewet?
De Energiewet bundelt bestaande regels en introduceert nieuwe maatregelen voor een flexibel en duurzaam energiesysteem. Met de wet wordt zonnestroom delen eenvoudiger, zowel tussen huishoudens als binnen energiehubs. Dit bevordert de decentrale opwekking van energie, zoals door zonnepanelen.
De wet versterkt daarnaast de positie van consumenten. Energieleveranciers worden verplicht om een vast modelcontract aan te bieden van minimaal één jaar. Ook krijgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer bevoegdheden om de maximum energietarieven te bewaken en transparantie te vergroten.
Impact op netbeheer en consumenten
Een belangrijk doel van de Energiewet is het aanpakken van netcongestie. Dit gebeurt door alternatieve contractvormen en energiehubs te introduceren. Bovendien wordt een strategisch capaciteitsmechanisme opgezet om schaarste te voorkomen.
Voor consumenten biedt de wet bescherming bij teruglevering van stroom. Vanaf de afbouw van de salderingsregeling zijn negatieve terugleververgoedingen niet toegestaan. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker, ondanks de invoering van terugleverkosten.
Klimaatdoelen en decentrale energie
Volgens minister Hermans vormt de Energiewet een fundament voor nationale klimaatdoelen. De wet stimuleert het gebruik van hernieuwbare energie en helpt prijzen te stabiliseren.
Energiedelen, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, wordt gezien als oplossing voor prijsschommelingen en een vol stroomnet. Dit kan consumenten profiteren van lagere prijzen wanneer veel duurzame energie beschikbaar is.
Wgiw: lokale warmtetransitie in handen van gemeenten
De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) geeft gemeenten meer bevoegdheden in de verduurzaming van wijken. Gemeenten mogen bepalen welke gebieden aardgasvrij worden en hoe dit wordt uitgevoerd. Dit zorgt voor maatwerk en betrokkenheid van bewoners.
Een nieuwe rekenmethode in de Wgiw moet de warmteprijs voor bewoners verlagen. De wet treedt deels in werking op 1 januari 2025, terwijl de volledige implementatie in 2026 wordt verwacht.
Implementatie en vooruitzichten Energiewet
De Energiewet treedt naar verwachting op 1 april 2025 in werking. Samen met de Wgiw vormt deze wet een belangrijke stap naar een duurzame en betaalbare energievoorziening. Hoewel de energietransitie uitdagingen met zich meebrengt, biedt deze wet een solide basis voor de toekomst.
Bron: Eerste Kamer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.